Xtratime Community banner

100 najlepszych środkowych obrońców wszech czasów

11K views 90 replies 17 participants last post by  pep pep  
#1 · (Edited)
*Zaktualizowano 06/2024

Listy:

100 najlepszych bramkarzy wszech czasów
50 najlepszych prawych i 50 najlepszych lewych obrońców wszech czasów
50 najlepszych defensywnych pomocników i 100 najlepszych środkowych pomocników wszech czasów
100 najlepszych ofensywnych pomocników wszech czasów
100 najlepszych skrzydłowych/szerokich napastników wszech czasów
100 najlepszych drugich napastników wszech czasów
100 najlepszych napastników/środkowych napastników wszech czasów
50 najlepszych piłkarzy wszech czasów
Najlepsi piłkarze na każdej pozycji w XXI wieku

Niedawno ukończyłem blog, który zawierał Największych Piłkarzy Wszech Czasów na każdej pozycji ( iconicfootball.weebly.com jeśli jesteś zainteresowany/a czymś więcej ), więc pomyślałem, że udostępnię tutaj kilka list i zobaczę, co ludzie myślą.

Jak oceniani są zawodnicy:

Rozumie się samo przez się, że ocena zawodników, której używam, nigdy nie będzie tak dokładna, jak oglądanie ich na żywo. Poświęciłem jednak kilka lat na badania i dopracowałem je najlepiej jak potrafię, zestawiając wszystkie dostępne dane i opinie.

Użyłem szeregu czynników, które kulminują w ocenie zawodników, która moim zdaniem dobrze działa. Być może najważniejsze jest to, że ma ona dokładną korelację z moją opinią o zawodnikach, gdy używam jej do oceny zawodników z nowożytnej ery, więc ufam moim metodom badawczym.

Ocena zawodników opiera się generalnie na szczycie formy zawodnika w okresie 4-5 lat. Moim zdaniem okres ten jest wystarczająco długi, aby ocenić poziom zawodnika i wykazywać pewien poziom spójności. Jednak długa (lub krótka) szczytowa forma może wpłynąć na to, jak wysoko oceniam zawodnika, jeśli wykazuje on zdolność adaptacji (lub nie) do różnych systemów taktycznych, przeciwników, poziomów presji, własnych zmian fizycznych itp.

Niektóre z głównych czynników oceny zawodników (niektóre, które wpływają na siebie nawzajem):
  • Historyczne oceny meczów (np. Archiwalne gazety, Calcio)
  • Coroczne lub cotygodniowe XI świata/ligi (np. Kicker Team of the Week/Season, Onze De Onze)
  • Rankingi nagród indywidualnych (np. Nagroda Don Balon, Złota Piłka)
  • Historyczne rankingi oparte na statystykach (np. IFFHS, WhoScored)
  • Renomowane/szanowane listy/dane/nominacje z opiniami (np. World Soccer, FIFPRO)
  • Inne renomowane opinie (np. Specjalistyczni konsultanci/badacze, fora fanów, artykuły, byli zawodnicy)
  • Oglądanie nagrań
  • Zdobyte trofea
  • Moja własna opinia
  • Wiele innych mniejszych czynników

Ze wszystkimi tymi czynnikami korzystam z jak największej liczby dobrych źródeł. Wszystkie muszą być brane pod uwagę w kontekście. Mogą być ważone inaczej w zależności od standardu zawodów, który oceniłem tak dokładnie, jak potrafiłem. Oceny zawodów można dokonać na podstawie standardu zawodników, sukcesów klubów w rozgrywkach kontynentalnych itp. Czasami występują anomalie braku korelacji z czynnikami zawodników, co może wynikać z takich rzeczy, jak osobowość zawodnika, sentymentalizm, uprzedzenia i propaganda. Biorę to pod uwagę, gdy informacje są dostępne.

Różnica czasu między zawodnikami nie jest jednak czynnikiem, który biorę pod uwagę - jest to zbyt subtelny argument. Niektórzy mogą faworyzować nowoczesnych zawodników, którzy są znacznie szybsi, silniejsi, sprawniejsi; podczas gdy niektórzy mogą faworyzować starszych zawodników, którzy radzili sobie z wślizgami dwiema nogami, okropnymi boiskami i wprowadzali innowacje w aspekty gry. Pomysł wrzucania zawodników w różne epoki i systemy taktyczne nie działałby dobrze, więc uznałem, że najlepiej oceniać ich na podstawie tego, co są/byli istotne dla danego czasu.

Oceny:

Sfinalizowałem ocenę każdego zawodnika oceną, aby pomóc mi w ich kategoryzacji i uporządkowaniu. Istnieją 3 poziomy, Platyna, Złoto i Srebro, z poziomem I-V (cyfry rzymskie) w każdym poziomie, gdzie I jest najwyższym. Dla każdej oceny istnieje punkt odcięcia. Nie zawsze jest tak, że istnieje duża różnica między zawodnikami, którzy są oddzieleni oceną.

Aby dać ogólne pojęcie o ocenach:

Platyna V to minimalna ocena jako zawodnik „wszech czasów”
Złoto V to minimalna ocena jako zawodnik „światowej klasy”
Srebro V to minimalna ocena dla „Dobrego” zawodnika (być może kogoś, kto może być regularnym zawodnikiem w lidze najwyższego szczebla)

Jednak definicje te są niejasne i mogą się różnić w zależności od zawodnika. Są to jedynie wytyczne i mogą być interpretowane inaczej. Termin „światowej klasy” jest na przykład częściej używany w przypadku zawodników na pozycjach o niższym standardzie, ale chciałem zachować większą spójność. Na przykład, najlepszy prawy obrońca na świecie nie zawsze może być jednym z najlepszych zawodników na świecie. Standard na niektórych pozycjach może również zmieniać się na przestrzeni dziesięcioleci - nie ma reguły dotyczącej minimalnej lub maksymalnej liczby światowej klasy zawodników na jednej pozycji jednocześnie.

Aby pomóc w przybliżonym zrozumieniu ocen, wymieniłem 15 ocen w kolejności poniżej, z przykładem nowoczesnego (jeśli to możliwe) obrońcy, pomocnika i napastnika. Przykładowi zawodnicy są oceniani zgodnie ze szczytem formy, a niekoniecznie w tej chwili.

Platyna I: Lionel Messi
Platyna II: Diego Maradona
Platyna III: Cristiano Ronaldo
Platyna IV: Zinedine Zidane, Marco Van Basten
Platyna V: Paolo Maldini, Andres Iniesta, Romario

Złoto I: Bobby Moore, Luka Modrić, Robert Lewandowski
Złoto II: Roberto Carlos, Andrea Pirlo, Zlatan Ibrahimović
Złoto III: Dani Alves, Toni Kroos, Ruud Van Nistlerooy
Złoto IV: Giorgio Cheillini, N'Golo Kante, Diego Forlan
Złoto V: Leonardo Bonucci, Arturo Vidal, Pierre-Emerick Aubameyang

Srebro I: Jordi Alba, Michael Carrick, Mario Mandzukic
Srebro II: Alphonso Davies, Sergej Milinkovic-Savic, Ousmane Dembele
Srebro III: Dayot Upamecano, Mason Mount, Richarlison
Srebro IV: Oleksandr Zinchenko, Pierre-Emile Hojbjerg, Dominic Calvert-Lewin
Srebro V: Lewis Dunk, Tomas Soucek, Michail Antonio

...

(Platyna IV)
1 Franz Beckenbauer GER

(Złoto I)
2 Franco Baresi ITA
3 Bobby Moore ENG

(Złoto II)
4 Daniel Passarella ARG
5 Elias Figueroa CHI
6 Gaetano Scirea ITA
7 Alessandro Nesta ITA

8 Matthias Sammer GER
9 Fabio Cannavaro ITA
10 Sergio Ramos SPA

11 Jose Nasazzi URU
12 Lilian Thuram FRA

(Złoto III)
13 Ronald Koeman NET
14 Hector Chumpiatz PER
15 Marcel Desailly FRA
16 Jose Santamaria URU
17 Domingos Da Guia BRA
18 Alan Hansen SCO
19 Karlheinz Forster GER
20 Jurgen Kohler GER
21 Virgil Van Dijk NET
22 Laurent Blanc FRA
23 Velibor Vasovic SER
24 Fernando Hierro SPA
25 Billy Wright ENG
26 Carles Puyol SPA
27 John Terry ENG
28 Jaap Stam NET
29 Nemanja Vidic SER
30 Luis Pereira BRA
31 Thiago Silva BRA
32 Pietro Vierchowod ITA
33 Alessandro Costacurta ITA

(Złoto IV)
34 Ciro Ferrara ITA
35 Albert Shesternyov RUS
36 Marius Tresor FRA
37 Roberto Perfumo ARG
38 Oscar Ruggeri ARG

39 Morten Olsen DEN
40 Rio Ferdinand ENG
41 Jan Popluhar SVA
42 Jacinto Quincoses SPA
43 Giorgio Chiellini ITA
44 Roberto Ayala ARG
45 Willi Schulz GER
46 Lucio BRA
47 Paul Mcgrath IRE
48 Bruno Pezzey AUT
49 Severino Minelli SWI
50 Diego Godin URU
51 Gerard Pique SPA
52 Cesare Maldini ITA
53 Armando Picchi ITA
54 Neil Franklin ENG
55 Mauro Ramos BRA

(Złoto V)
56 Tony Adams ENG
57 Sol Campbell ENG
58 Mats Hummels GER
59 Roberto Rosato ITA
60 Ricardo Carvalho POR
61 Jesus Garay SPA
62 Vincent Kompany BEL
63 Frank De Boer NET
64 Murtaz Khurtsilava GEO
65 Anton Ondrus SVA
66 Emlyn Hughes ENG
67 Wolfgang Weber GER

68 Rune Bratseth NOR
69 Riccardo Ferri ITA
70 Josef Posipal GER
71 Hilderaldo Bellini BRA
72 Germano POR

73 Sandro Salvadore ITA
74 Walter Samuel ARG
75 Aldair BRA
76 Atilio Ancheta URU
77 Gheorghe Popescu ROM
78 Humberto Coelho POR
79 Robert Jonquet FRA
80 Andrea Barzagli ITA
81 Paolo Montero URU
82 Leonardo Bonucci ITA
83 Wladyslaw Zmuda POL

84 Roy McFarland ENG
85 Hans-Jurgen Dorner GER

86 Rinus Israel NET
87 Ernst Happel AUT
88 Jack Charlton ENG
[/B][/B][/B][/B][/B][/B][/B][/B][/B][/B]
89 Barry Hulshoff NET
90 Oleh Kuznetsov UKR
91 Edinho BRA
92 Raphael Varane FRA
93 Jerome Boateng GER
94 Carlo Parola ITA
95 Ludovico Bidoglio ARG
96 Pepe POR
97 Hans-Georg Schwarzenbeck GER

98 Carlos Gamarra PAR

(Srebro I)
99 Guido Buchwald GER
100 Jose Salomon ARG

Wyróżnienia:
Julio Cesar BRA
Aleksandre Chivadze GEO

Fulvio Collovati ITA
Hugo De Leon URU
Ruben Dias POR
Ludwig Goldbrunner GER
David Meiklejohn SCO
Kalman Meszoly HUN

Sinisa Mihajlovic SER
Reinhold Munzenburg GER

Dario Pereyra URU
Roberto Sensini ARG
'Światowej klasy' środkowi obrońcy według narodowości
16 - Włochy
11 - Niemcy
10 - Anglia
8 - Brazylia
6 - Argentyna, Francja, Holandia, Hiszpania
5 - Urugwaj
4 - Portugalia
2 - Austria, Słowacja, Serbia
1 - Belgia, Chile, Dania, Gruzja, Norwegia, Paragwaj, Peru, Polska, Republika Irlandii, Rumunia, Rosja, Szkocja, Szwajcaria, Ukraina

#15 ·
  • Wow
Reactions: Firdaus
#16 ·
Niedawno ukończyłem bloga, który zawierał Największych Graczy Wszech Czasów na każdej pozycji (iconicfootball.weebly.com, jeśli jesteś zainteresowany), więc pomyślałem, że podzielę się tutaj kilkoma listami i zobaczę, co ludzie myślą.

Rozumie się samo przez się, że ocena graczy, której używam, nigdy nie będzie tak dokładna, jak oglądanie ich na żywo. Włożyłem jednak w to kilka lat badań i dopracowałem je najlepiej, jak potrafiłem, z dostępnymi danymi i opiniami.

Użyłem szeregu czynników, które kulminują w ocenie graczy, która moim zdaniem dobrze działa. Być może najważniejsze jest to, że ma dokładną korelację z moją opinią o graczach, gdy używam jej do oceny graczy z nowożytnej ery, więc ufam moim metodom badawczym.

Ocena graczy opiera się na ogół na szczycie formy graczy w okresie 4-5 lat. Moim zdaniem okres ten jest wystarczająco długi, aby ocenić standard gracza i wykazywać pewien poziom spójności. Jednak długa (lub krótka) szczytowa forma może wpłynąć na to, jak wysoko oceniłbym gracza, jeśli wykaże się on zdolnością adaptacji (lub nie) do różnych systemów taktycznych, przeciwników, poziomów presji, własnych zmian fizycznych itp.

Niektóre z głównych czynników oceny graczy (niektóre, które na siebie wpływają):
  • Historyczne oceny meczów z epok, ze wszystkich możliwych źródeł (zazwyczaj gazety sprzed internetu)
  • Historyczne rankingi oparte na statystykach (np. IFFHS)
  • Wszystkie renomowane/szanowane listy/dane z opiniami, które udało mi się znaleźć (np. World Soccer)
  • Wszystkie renomowane nominacje, które udało mi się znaleźć (np. FIFPRO)
  • Oglądanie materiałów filmowych
  • Zdobyte trofea
  • Rankingi World XI/Nagród Indywidualnych (wiele różnych form/źródeł)
  • Inne opinie fanów z epoki (np. Fora, artykuły, byli gracze)
  • Specjalni konsultanci i badacze
  • Moja własna opinia
Czynniki te mogą być ważone w różny sposób w zależności od standardu zawodów, który oceniłem tak dokładnie, jak potrafiłem. Oczywiście, istnieje pewna kontrowersja przy porównywaniu graczy z różnych epok, niektórzy mogą faworyzować współczesnych graczy, którzy są znacznie szybsi, silniejsi, sprawniejsi; podczas gdy niektórzy mogą faworyzować starszych graczy, którzy radzili sobie z wślizgami dwiema nogami, strasznymi boiskami i wprowadzali innowacje w aspekty gry. Pomysł wrzucania graczy do różnych epok nie sprawdziłby się dobrze, więc uznałem, że najlepiej jest oceniać ich na podstawie tego, co są/byli istotne dla danego czasu.

Oceny:

Sfinalizowałem ocenę każdego gracza za pomocą oceny, aby pomóc mi w kategoryzacji i uporządkowaniu ich. Istnieją 3 rangi, Platyna, Złoto i Srebro, z poziomem I-V (cyfry rzymskie) w każdej randze, I jako najwyższy. Poniżej byłyby również rangi, ale nie były one potrzebne do tego.

Ogólnie rzecz biorąc:

Platyna V to minimalny poziom jako gracz 'Wszech Czasów'
Złoto V to minimalny poziom jako gracz 'Światowej Klasy'
Srebro V to minimalny poziom dla 'Dobrego' gracza (być może kogoś, kto może być regularnym zawodnikiem w lidze najwyższego poziomu)

Jednak definicje te mogą się różnić w zależności od osoby. Uważam, że termin 'Światowa Klasa' jest na przykład częściej używany w przypadku graczy na pozycjach, na których standard graczy jest niższy, ale chciałem zachować większą spójność. Na przykład, najlepszy prawy obrońca na świecie nie zawsze może być jednym z najlepszych graczy na świecie. Standard na niektórych pozycjach może również zmieniać się na przestrzeni dekad - nie ma reguły dotyczącej minimalnej lub maksymalnej liczby światowej klasy graczy na jednej pozycji jednocześnie.

Poniżej wymieniłem 15 rang w kolejności, z przykładem nowoczesnego (jeśli to możliwe) obrońcy, pomocnika i napastnika, aby dać ogólne pojęcie o ocenach. Przykładowi gracze są oceniani zgodnie z ich szczytową formą, a niekoniecznie w tej chwili.

Platyna II: Diego Maradona, Pele

Złoto II: Roberto Carlos, Andrea Pirlo, Karim Benzema
Złoto V: Leonardo Bonucci, Isco, Pierre-Emerick Aubameyang

Srebro II: Alphonso Davies, James Maddison, Marco Asensio
Srebro III: Dayot Upamecano, Mason Mount, Wissam Ben Yedder
Srebro IV: Ben White, Pierre-Emile Hojbjerg, Callum Wilson
Srebro V: Victor Lindelof, Tomas Soucek, Michail Antonio

...

(Platyna IV)
1 Franz Beckenbauer GER

(Platyna V)
2 Franco Baresi ITA

(Złoto I)
3 Bobby Moore ENG
4 Daniel Passarella ARG

(Złoto II)
5 Gaetano Scirea ITA
6 Elias Figueroa CHI
7 Alessandro Nesta ITA
8 Fabio Cannavaro ITA
9 Ronald Koeman NET
10 Matthias Sammer GER
11 Sergio Ramos SPA

(Złoto III)
12 Hector Chumpiatz PER
13 Jose Nasazzi URU
14 Marcel Desailly FRA
15 Dominigos Da Guia BRA
16 Carles Puyol SPA
17 Jaap Stam NET
18 Nemanja Vidic SER
19 Alessandro Costacurta ITA
20 Jurgen Kohler GER
21 John Terry ENG
22 Claudio Gentile ITA
23 Thiago Silva BRA
24 Virgil Van Dijk NET

(Złoto IV)
25 Luis Pereira BRA
26 Jose Santamaria URU
27 Velibor Vasovic SER
28 Ciro Ferrara ITA
29 Karlheinz Forster GER
30 Pietro Vierchowod ITA
31 Fernando Hierro SPA
32 Laurent Blanc FRA
33 Marius Tresor FRA
34 Rio Ferdinand ENG
35 Roberto Ayala ARG
36 Mauro Ramos BRA
37 Albert Shesternyov RUS
38 Germano POR
39 Alan Hansen SCO
40 Oscar Ruggeri ARG
41 Roberto Perfumo ARG
42 Armando Picchi ITA
43 Giorgio Chiellini ITA
44 Jacinto Quincoses SPA
45 Billy Wright ENG
46 Gerard Pique SPA
47 Lucio BRA
48 Robert Jonquet FRA
49 Morten Olsen DEN

(Złoto V)
50 Willi Schulz GER
51 Jan Popluhar SVA
52 Ricardo Carvalho POR
53 Paul Mcgrath IRE
54 Diego Godin URU
55 Cesare Maldini ITA
56 Roberto Rosato ITA
57 Leonardo Bonucci ITA
58 Anton Ondrus SVA
59 Vincent Kompany BEL
60 Tony Adams ENG
61 Bruno Pezzey AUT
62 Sol Campbell ENG
63 Raphael Varane FRA
64 Mats Hummels GER
65 Neil Franklin ENG
66 Paolo Montero URU
67 Walter Samuel ARG
68 Herbert Erhardt GER
69 Carlo Parola ITA
70 Hilderaldo Bellini BRA
71 Severino Minelli SWI
72 Ludwig Goldbrunner GER
73 Jerome Boateng GER
74 Aldair BRA
75 Pepe POR
76 Cor Van Der Hart NET
77 Frank De Boer NET
78 Ludovico Bidoglio ARG
79 Julio Cesar BRA
80 Roberto Sensini ARG
81 Andrea Barzagli ITA
82 Carlos Gamarra PAR
83 Barry Hulshoff NET
84 Ruben Dias POR
85 Riccardo Ferri ITA
86 Josef Posipal GER
87 Jack Charlton ENG
88 Ernst Happel AUT
89 Rune Bratseth NOR
90 Hans-Georg Schwarzenbeck GER
91 Murtaz Khurtsilava GEO
92 Roy Goodall ENG
93 Hugo De Leon URU

(Srebro I)
94 Alfredo Foni ITA
95 Sinisa Mihajlovic SER
96 Gheorghe Popescu ROM
97 Klaus Augenthaler GER
98 Guido Buchwald GER
99 Fulvio Collovati ITA
100 Edinho BRA

Wyróżnienia:

Atilio Ancheta URU
Mirodrag Belodedici ROM
Danny Blind NET
Hans-Jurgen Dorner GER
Rinus Israel NET
Oleh Kuznetsov UKR
Marquinhos BRA
Billy McNeil ENG
Dario Pereyra URU
Sandro Salvadore ITA
Colin Todd SCO
Wladyslaw Zmuda POL

Światowej Klasy' Środkowi Obrońcy według Narodu
16 - Włochy
11 - Niemcy
9 - Anglia
8 - Brazylia
7 - Argentyna
6 - Holandia
5 - Francja, Hiszpania, Urugwaj
4 - Portugalia
1 - Belgia, Chile, Dania, Gruzja, Norwegia, Paragwaj, Peru, Republika Irlandii, Rosja, Szkocja, Szwajcaria
Mauro Bellugi zasługuje na to, by tu być.

#24 · (Edited)
Jest problem z Claudio Gentile na tej liście. Był prawym obrońcą. Kimś, kto krył zawodnika (jak prawie wszyscy włoscy prawi obrońcy jego czasów) i faktycznie potrafił kryć zawodników, którzy nie byli lewoskrzydłowymi, więc zawodników, którzy nie byli w jego strefie, ale w dowolnym miejscu na boisku (tak jak to miało miejsce na mistrzostwach świata z Maradoną i Zico). Jeśli musisz go sklasyfikować, nie możesz zapomnieć, że w każdym włoskim raporcie z lat 70. i 80. można znaleźć informację, że był terzino destro, a nie stoperem. Oczywiście mówimy o zupełnie innym prawym obrońcy niż Cafu i Zanetti. Jeśli umieścisz go na liście środkowych obrońców, co jest twoim wyborem i może nie być całkowicie błędne, musisz zrobić to samo z podobnymi zawodnikami, takimi jak jego kolega z drużyny w finale mistrzostw świata w 1982 roku, Bergomi, który technicznie był jego rezerwowym (i rzeczywiście był na boisku za Gentile w półfinale, ale grali razem w finale i przez część meczu z Brazylią wcześniej). Ponownie mówimy o terzino destro ze starej szkoły włoskiego futbolu, bez względu na to, czy Bergomi był młodszy i doświadczył tej taktycznej zmiany z krycia indywidualnego na strefowe, która była konsekwencją nowych pomysłów taktycznych, tych Sacchiego, ale także Liedholma przed nim (ale trenerzy Bergomiego bardzo często byli ze starej szkoły nawet po tej taktycznej zmianie włoskiego futbolu). I Gentile tak naprawdę nie różnił się od Burgnicha, innego zawodnika, którego słusznie umieściłeś na liście prawych obrońców, nawet jeśli z pewnością nie był typem Cafu/Zanettiego, ale twardym kryjącym zawodnika.

#26 ·
Czy Costacurta był tak dobry? 19.?

Zawsze myślałem, że był tylko sługusem, dobrze zrobionym przez Maldiniego i spółkę.
W zależności od różnych zwolenników Milanu, których słuchasz, prawda może być również zupełnie inna. Na przykład znam wielu zwolenników Milanu, którzy uważają, że Baresi wyglądał lepiej niż w rzeczywistości dzięki Costacurcie. Czy się z tym zgadzam? Nie, ale może być w tym trochę prawdy. Na pewno uważam, że bycie częścią zespołu, który miał mistrzów, przyniosło korzyści zawodnikom, którzy nie byli mistrzami, ale dobrymi, a nawet bardzo dobrymi pracownikami.

#27 · (Edited)
Lubię Puyola, w zasadzie bardzo, ale technicznie nie był tak wspaniały jak wielu innych facetów wymienionych pod nim. Rozumiem, że CV stawia go naprawdę wysoko, ale był bardzo podobny do Otamendiego, zdolny do najlepszego i najgorszego w zależności od okazji, ale zawsze dający 120%.

W każdym razie to bałagan, jeśli chodzi o rankingi i okresy, niektórzy gracze mają tak kultowy status, że umniejszamy obecnych i vice versa.
Ważne jest, aby wziąć pod uwagę, że bramkarze i obrońcy są najbardziej dotknięci nowymi zasadami i bardziej "czystą" grą z dzisiejszych czasów. Myślę, że czasami nie zdajemy sobie sprawy, jak techniczny i wspaniały jest Rodri lub co nawet Stones robi w drużynie Pepa.

#28 ·
Lubię Puyola, w zasadzie bardzo, ale technicznie nie był tak wspaniały jak wielu innych facetów wymienionych pod nim, rozumiem, że CV pcha go naprawdę wysoko, ale był bardzo podobny do Otamendiego, zdolny do najlepszego i najgorszego w zależności od okazji, a jednak zawsze dający 120%.

W każdym razie to bałagan, jeśli chodzi o rankingi i okresy, niektórzy gracze mają tak kultowy status, że umniejszamy obecnych i niektórych obecnych i vice versa.
Waże jest, aby wziąć pod uwagę, że bramkarze i obrońcy są najbardziej dotknięci nowymi zasadami i bardziej "czystą" grą z dzisiejszych czasów, myślę, że czasami nie zdajemy sobie sprawy z tego, jak techniczny i wspaniały jest Rodri lub co nawet robi Stones w drużynie Pepa.
Tak naprawdę obniżyłem Puyola ze względu na jego poziom umiejętności, ale jego poziom występów był tak wysoki, że i tak skończył bardzo wysoko. Dodałem Rodriego do mojej listy defensywnych pomocników! Stones jest świetny, ale nie miał jeszcze wystarczająco wielu regularnych lat, żeby się zakwalifikować.

#29 ·
Również ogromne pominięcie, jeśli bierzemy pod uwagę kariery skrócone przez kontuzję/śmierć

kevin beattie. duncan edwards obrońców dla Anglii na początku lat 70.

Jeśli nalegasz na tak wysokie sklasyfikowanie Edwardsa na podstawie tego, ''co mogło się wydarzyć'', to możesz zrobić to samo z Kevinem Beattiem.

#30 ·
Ponadto, 1 ogromne pominięcie, jeśli bierzemy pod uwagę kariery skrócone przez kontuzję/śmierć

Kevin Beattie. Duncan Edwards obrońców dla Anglii na początku lat 70.

Jeśli upierasz się, aby Edwards był tak wysoko oceniany na podstawie tego, co ''mogło się wydarzyć'', to samo możesz zrobić z Kevinem Beattiem.
Kariera Neila Franklina na szczycie została skrócona, ale i tak osiągnął wysoki poziom jako CB, Beattie jednak nie był na tym poziomie. Właściwie jest dobrym typem do pierwszej setki CB, ale nie na poziomie Edwardsa.

#32 · (Edited)
Dziedzictwo[edytuj]
Pomnik Beattiego przed Portman Road
Beattie został kiedyś opisany przez Bobby'ego Robsona jako najlepszy angielski piłkarz, jakiego widział,[91] i że mógł rywalizować z Duncanem Edwardsem.[84] Beattie został wprowadzony do Ipswich Town Hall of Fame w 2008 roku,[97] wielokrotnie głosowano na niego jako "najlepszego piłkarza wszech czasów" Ipswich Town,[55] i występuje jako jeden z 20 "Bohaterów piłki nożnej" Perry'ego Grovesa w książce opublikowanej w 2009 roku.[16]

Wraz z niektórymi kolegami z drużyny Ipswich,[98] Beattie wystąpił w filmie z 1981 roku Ucieczka do zwycięstwa. Jego umiejętności zostały pokazane na boisku jako dubler postaci jeńca wojennego Michaela Caine'a, a obaj zostali przyjaciółmi.[84] Beattie miał chłodniejsze relacje z Sylvestrem Stallone, który również zagrał w filmie: "Niewielu dogadywało się z nim tak dobrze, a po tym, jak pokonałem go w przeciąganiu ręki - najpierw prawą ręką, a potem lewą - nie rozmawiał ze mną więcej".[84] Kampania na rzecz trwałego pomnika Beattiego, który miał zostać umieszczony przed Portman Road, wraz z istniejącymi pomnikami Robsona i Ramseya, została rozpoczęta wkrótce po jego śmierci przez redaktora Ipswich Star i East Anglian Daily Times Brada Jonesa.[99] Projekt pomnika został ujawniony 19 marca 2019 roku przez lokalnego rzeźbiarza Seana Hedgesa-Quinna.[100] W sierpniu 2019 roku potwierdzono, że zebrano fundusze potrzebne na budowę pomnika.[101] 18 grudnia 2021 roku, w dniu, w którym Beattie obchodziłby 68. urodziny, jego pomnik został oficjalnie odsłonięty przed Portman Road.[102]
Przyjrzę mu się bliżej. Mówiąc o tym, czytałeś stronę poświęconą dziedzictwu Colina Bella w wiki?

#33 · (Edited)
Witaj joaquimdelblanco1 na XT!
Uwielbiam porównywać i debatować nad rankingami wszech czasów, więc nie mogę się doczekać, aby podzielić się swoimi przemyśleniami.

Najpierw przyjrzę się Twoim najwyższym poziomom środkowych obrońców:

(Platyna IV)
1 Franz Beckenbauer GER

(Platyna V)
2 Franco Baresi ITA

(Złoto I)
3 Bobby Moore ENG
4 Daniel Passarella ARG

Uważam, że Scirea i Figueroa powinni znaleźć się w tym samym poziomie co Moore i Passarella. Dziedzictwo Scirei (Serie A, Puchar Europy + historyczny występ na MŚ '82) w połączeniu z jego wersją libero (elitarne czytanie gry, inteligentne pozycjonowanie i czyste przechwyty, uzupełniające jego wdzięk i kontrolę podczas atakowania jest najbliższą rzeczą Der Kaisera). We Włoszech różnica między Baresim a Scireą nie jest duża, jeśli w ogóle.
Figueroa był również porównywany do Franza Beckenbauera (choć nie zbliżył się do kreatywnych czy ofensywnych umiejętności Beckenbauera, był o wiele lepszym obrońcą). Z punktu widzenia obserwacji uważam, że Nesta, Baresi i Figueroa to trzech najlepszych defensywnych, grających piłką środkowych obrońców.
Nie sądzę, żeby istniał poziom pomiędzy Passarellą i Figueroą. Bardziej argument 1a i 1b dla największego południowoamerykańskiego obrońcy wszech czasów.

(Złoto II)
5 Gaetano Scirea ITA
6 Elias Figueroa CHI
7 Alessandro Nesta ITA
8 Fabio Cannavaro ITA
9 Ronald Koeman NET
10 Matthias Sammer GER
11 Sergio Ramos SPA

Mam kilka niezgodności z powyższym poziomem.

Jurgen Kohler jest najlepszym obrońcą kryjącym wszech czasów (jeśli nie przynajmniej w pierwszej trójce). Musi znaleźć się w tym kolejnym poziomie wspaniałych obrońców. Chociaż nie jest kompletnym piłkarzem jak Beckenbauer, Scirea czy Passarella, to ze względu na swoje czysto defensywne umiejętności potrzebuje większego uznania (wystarczy posłuchać jego współczesnych z najtrudniejszej ery). W jego krajowej (lata 90. Serie A, Bundesliga), międzynarodowej erze (Niemcy Zachodnie), w porównaniu z napastnikami jego ery, zdecydowanie jest więcej jakości niż na przykład w przypadku konkurencji Bobby'ego Moore'a w angielskiej First Division w latach 60. lub Nasazziego w Urugwaju w latach 20.

Dziedzictwo Cannavaro wydaje się być zarówno przeceniane, jak i niedoceniane. Moim zdaniem nie jest na poziomie Scirei/Nesty/Figueroi. Wiem, że jego Złota Piłka daje mu punkty wielkości, ale czy był w swojej erze lepszym obrońcą niż Nesta, Thuram czy Desailly? Bez wątpienia był doskonałym środkowym obrońcą, więc nadal przewodzi tej grupie wspaniałych, niedocenianych włoskich obrońców, takich jak Ferrara i Vierchowod, ze względu na swoje międzynarodowe dziedzictwo.

Koeman to wyjątkowy przypadek, ponieważ nie był obrońcą światowej klasy, ale mimo to ogromnie wpływał na grę swoją grą w podaniach i umiejętnością zdobywania bramek. Dlatego trudniej go porównać do bardziej naturalnych obrońców. Sammer przeżył ogromny szczyt (jeden z moich ulubieńców z dzieciństwa, podziwiałem go na Euro 96), więc jeśli wysoko cenisz szczyt, to na to zasługuje.

Sergio Ramos jest w XT wciąż dyskutowany. Ramos nie jest dla mnie obrońcą z pierwszej 10 lub 20 wszech czasów (być może zwycięzca z pierwszej 10). Jeśli patrzymy na „wielkość”, nie da się zaprzeczyć, że jego CV, osiągnięcia zespołowe i coroczne nagrody dla zawodników stawiają go w swojej własnej lidze. Z punktu widzenia obserwacji nigdy nie był utalentowanym obrońcą swojej epoki, jak Maldini czy Nesta. Osobiście uważam, że Kohler, Desailly, Forster i Stam byli lepszymi obrońcami niż Sergio Ramos.

Następujący obrońcy, których prawdopodobnie sklasyfikowałeś jako obrońców, ale są również wspaniałymi środkowymi obrońcami wszech czasów (wszyscy bez wątpienia trafiają do mojej pierwszej 20):

P.Maldini - powinien znaleźć się co najmniej w kategorii Złoto II, ale co najwyżej Złoto I. Najlepszy lewy obrońca wszech czasów i jeden z największych środkowych obrońców wszech czasów. Jeśli miałbyś uszeregować 100 najlepszych występów środkowego obrońcy w historii Pucharu Europy/Mistrzostw Świata/Serie A, Maldini byłby w tej liście na pierwszym miejscu. Idealny profesjonalista z atletyzmem, wysokim IQ piłkarskim i umiejętnościami defensywnymi, które czynią go doskonałym obrońcą w dowolnym miejscu na tej linii obrony, i idealnym środkowym obrońcą dla każdego rodzaju środkowego obrońcy i byłoby to zrównoważone (tj. libero, ograniczony fizyczny obrońca lub techniczny partner do gry w piłkę)

R.Krol - kolejny argument, aby znaleźć się co najmniej na dolnym końcu Złota I (szczególnie wyżej niż Koeman i Sammer), kolejny wspaniały lewy obrońca i kompletny piłkarz, ale tak naprawdę osiągnął swój maksymalny potencjał jako libero, gdzie powinien być najlepiej zapamiętany. Jego występy dla Ajaksu, w Serie A, Pucharze Europy i Mistrzostwach Świata podnoszą jego status wielkości.

L.Thuram - jako prawy środkowy obrońca w trójce obrońców lub defensywny obrońca lub dominujący środkowy obrońca w czwórce obrońców, Thuram był jednym z najbardziej imponujących obrońców, jakich widziałem. Thuram i Nesta byli dla mnie przez wiele lat najlepszymi środkowymi obrońcami w złotej erze wspaniałych obrońców Serie A. Mógł przewyższyć napastnika swoją fizycznością i przechytrzyć go.

G.Bergomi - jeden z największych obrońców Włoch, Bergomi był najlepszym prawym obrońcą Serie A swojej epoki i jednym z najlepszych środkowych obrońców.

#34 ·
Witaj joaquimdelblanco1 na XT!
Uwielbiam porównywać i debatować nad rankingami wszech czasów, więc nie mogę się doczekać, aby podzielić się swoimi przemyśleniami.

Najpierw przyjrzę się Twoim najwyższym poziomom środkowych obrońców:

(Platyna IV)
1 Franz Beckenbauer GER

(Platyna V)
2 Franco Baresi ITA

(Złoto I)
3 Bobby Moore ENG
4 Daniel Passarella ARG

Uważam, że Scirea i Figueroa powinni znaleźć się w tej samej kategorii co Moore i Passarella. Dziedzictwo Scirei (Serie A, Puchar Europy + historyczny występ na MŚ '82) w połączeniu z jego interpretacją libero (elitarne czytanie gry, inteligentne pozycjonowanie i czyste przechwyty, uzupełniające jego wdzięk i kontrolę podczas wychodzenia do przodu jest najbliższą rzeczą do Der Kaisera). We Włoszech różnica między Baresim a Scireą nie jest duża, jeśli w ogóle.
Figueroa był również porównywany do Franza Beckenbauera (chociaż nie zbliżył się do kreatywnych czy ofensywnych umiejętności Beckenbauera, był o wiele lepszym obrońcą). Z punktu widzenia obserwacji, wierzę, że Nesta, Baresi i Figueroa to trzech najlepszych defensywnych, grających piłką środkowych obrońców.
Nie sądzę, żeby istniała kategoria między Passarellą a Figueroą. Bardziej argument 1a i 1b dla największego południowoamerykańskiego obrońcy wszech czasów.

(Złoto II)
5 Gaetano Scirea ITA
6 Elias Figueroa CHI
7 Alessandro Nesta ITA
8 Fabio Cannavaro ITA
9 Ronald Koeman NET
10 Matthias Sammer GER
11 Sergio Ramos SPA

Mam kilka rozbieżności z powyższą kategorią.

Jurgen Kohler jest najlepszym obrońcą kryjącym wszech czasów (jeśli nie w pierwszej trójce). Musi znaleźć się w tej następnej kategorii wspaniałych obrońców. Chociaż nie jest kompletnym piłkarzem jak Beckenbauer, Scirea czy Passarella, to ze względu na swoje czyste umiejętności defensywne potrzebuje większego uznania (wystarczy posłuchać jego współczesnych z najtrudniejszej epoki). W jego krajowej (lata 90. Serie A, Bundesliga), międzynarodowej erze (Niemcy Zachodnie), w porównaniu z napastnikami jego epoki, zdecydowanie jest więcej jakości niż na przykład w przypadku konkurencji Bobby'ego Moore'a w angielskiej First Division w latach 60. czy Nasazziego w Urugwaju w latach 20.

Dziedzictwo Cannavaro wydaje się być zarówno przeceniane, jak i niedoceniane. Moim zdaniem nie jest na poziomie Scirei/Nesty/Figueroi. Wiem, że jego Złota Piłka daje mu punkty wielkości, ale czy był w swojej erze lepszym obrońcą niż Nesta, Thuram czy Desailly? Bez wątpienia był doskonałym środkowym obrońcą, więc nadal prowadzi tę grupę wspaniałych, niedocenianych włoskich obrońców, takich jak Ferrara i Vierchowod, ze względu na swoje międzynarodowe dziedzictwo.

Koeman to wyjątkowy przypadek, ponieważ nie był obrońcą światowej klasy, ale mimo to ogromnie wpływał na grę dzięki swojej grze w podaniach i umiejętności strzelania goli. Dlatego trudniej go porównać do bardziej naturalnych obrońców. Sammer przeżył ogromny szczyt (jeden z moich ulubionych z dzieciństwa, podziwiając go na Euro '96), więc jeśli wysoko cenisz szczyt, to na to zasługuje.

Sergio Ramos jest w XT przedmiotem ciągłej debaty. Ramos nie jest dla mnie obrońcą z pierwszej 10 lub 20 wszech czasów (być może zwycięzca z pierwszej 10). Jeśli patrzymy na „wielkość”, nie da się zaprzeczyć, że jego CV, osiągnięcia zespołowe i coroczne nagrody dla zawodników stawiają go w swojej własnej lidze. Z punktu widzenia obserwacji, nigdy nie był utalentowanym obrońcą swojej epoki, jak Maldini czy Nesta. Osobiście uważam, że Kohler, Desailly, Forster i Stam byli lepszymi obrońcami niż Sergio Ramos.

Następujący obrońcy, których prawdopodobnie sklasyfikowałeś jako obrońców, ale są również wspaniałymi środkowymi obrońcami wszech czasów (bez wątpienia wszyscy trafiają do mojej pierwszej 20):

P.Maldini - powinien znaleźć się co najmniej w kategorii Złoto II, ale najwyżej Złoto I. Najlepszy lewy obrońca wszech czasów i jeden z największych środkowych obrońców wszech czasów. Jeśli miałbyś uszeregować 100 najlepszych występów środkowego obrońcy w historii Pucharu Europy/Mistrzostw Świata/Serie A, Maldini byłby w tej liście na pierwszym miejscu. Idealny profesjonalista z atletyzmem, wysokim IQ piłkarskim i umiejętnościami defensywnymi, które czynią go doskonałym obrońcą na dowolnej pozycji w linii obrony, i idealnym partnerem dla każdego rodzaju środkowego obrońcy i byłoby to zrównoważone (tj. libero, ograniczony fizyczny obrońca lub techniczny, grający partner)

R.Krol - kolejny argument, aby znaleźć się co najmniej na dolnym końcu Złota I (szczególnie wyżej niż Koeman i Sammer), kolejny wspaniały lewy obrońca i kompletny piłkarz, ale tak naprawdę osiągnął swój maksymalny potencjał jako libero, gdzie powinien być najlepiej zapamiętany. Jego występy dla Ajaksu, w Serie A, Pucharze Europy i Mistrzostwach Świata podnoszą jego status wielkości.

L.Thuram - jako prawostronny środkowy obrońca w trójce obrońców lub defensywny obrońca lub dominujący środkowy obrońca w czwórce obrońców, Thuram był jednym z najbardziej imponujących obrońców, jakich widziałem. Thuram i Nesta byli dla mnie przez wiele lat najlepszymi środkowymi obrońcami w złotej erze Serie A wspaniałych obrońców. Mógł pokonać napastnika swoją fizycznością i przechytrzyć go.

G.Bergomi - jeden z największych obrońców w historii Włoch, Bergomi był najlepszym prawym obrońcą Serie A w swojej erze i jednym z najlepszych środkowych obrońców.
Dziękuję za komentarz! Myślę, że Moore zasługuje na miejsce w Złocie I, podczas gdy Passarella ledwo się tam dostał, więc nie ma między nim a Scireą/Figueroą dużej różnicy, kategoria po prostu musiała się gdzieś skończyć. Czy możesz mi powiedzieć, co inni gracze powiedzieli o Jurgenie Kohlerze?

Tak, zgadzam się, że zwłaszcza Koeman i Ramos podlegają interpretacji. Jest pewna luka między Scireą/Figueroą/Nestą a 4 poniżej nich w tej kategorii, zgadzam się z tym. Ale czy ci trzej są wystarczająco dobrzy dla kategorii powyżej? Nie jestem pewien, jest bardzo niewielu graczy na wszystkich pozycjach, którzy są na poziomie Złota I lub wyższym i umieściłoby ich to w okolicach 50 najlepszych graczy wszech czasów.

#35 ·
*Zaktualizowano 11/2023

Listy:

100 najlepszych bramkarzy wszech czasów
50 najlepszych prawych obrońców i 50 najlepszych lewych obrońców wszech czasów
50 najlepszych defensywnych pomocników i 75 najlepszych środkowych pomocników wszech czasów
100 najlepszych ofensywnych pomocników wszech czasów
100 najlepszych skrzydłowych/szerokich napastników wszech czasów
100 najlepszych napastników/środkowych napastników wszech czasów
50 najlepszych zawodników wszech czasów
Najlepsi zawodnicy na każdej pozycji w XXI wieku

Niedawno ukończyłem blog, który zawierał Największych Zawodników Wszech Czasów na każdej pozycji ( iconicfootball.weebly.com jeśli jesteś zainteresowany/a czymś więcej ), więc pomyślałem, że udostępnię tutaj kilka list i zobaczę, co ludzie myślą.

Jak oceniani są zawodnicy:

Rozumiem, że ocena zawodników, której używam, nigdy nie będzie tak dokładna, jak oglądanie ich na żywo. Jednak poświęciłem na to kilka lat badań i udoskonaliłem ją najlepiej, jak potrafiłem, zestawiając wszystkie dostępne dane i opinie.

Użyłem szeregu czynników, które kulminują w ocenie zawodników, która moim zdaniem dobrze się sprawdza. Być może najważniejsze jest to, że ma ona dokładną korelację z moją opinią o zawodnikach, gdy używam jej do oceny zawodników z nowożytnej ery, więc ufam moim metodom badawczym.

Ocena zawodników opiera się generalnie na szczycie formy zawodnika w okresie 4-5 lat. Moim zdaniem okres ten jest wystarczająco długi, aby ocenić standard zawodnika i wykazać pewien poziom spójności. Jednak długa (lub krótka) szczytowa forma może wpłynąć na to, jak wysoko oceniłbym zawodnika, jeśli wykaże się on zdolnością adaptacji (lub nie) do różnych systemów taktycznych, przeciwników, poziomów presji, własnych zmian fizycznych itp.

Niektóre z głównych czynników oceny zawodników (niektóre, które wzajemnie na siebie wpływają):
  • Historyczne oceny meczów, ze wszystkich możliwych źródeł (zazwyczaj gazety sprzed internetu)
  • Historyczne rankingi oparte na statystykach (np. IFFHS)
  • Wszystkie wiarygodne/szanowane listy/dane z opiniami, które udało mi się znaleźć (np. World Soccer)
  • Wszystkie wiarygodne nominacje, które udało mi się znaleźć (np. FIFPRO)
  • Oglądanie nagrań
  • Zdobyte trofea
  • World XI/Rankingi indywidualnych nagród (wiele różnych form/źródeł)
  • Inne opinie fanów z epoki (np. Fora, artykuły, byli zawodnicy)
  • Specjalni konsultanci i badacze
  • Moja własna opinia
Czynniki te mogą być ważone w różny sposób w zależności od standardu zawodów, który oceniłem tak dokładnie, jak potrafiłem. Oceny zawodów dokonuje się na podstawie standardu zawodników, sukcesów klubów w rozgrywkach kontynentalnych itp.

Jednak różnica czasu między zawodnikami nie jest czynnikiem, który biorę pod uwagę - jest to zbyt subtelna kwestia. Niektórzy mogą faworyzować współczesnych zawodników, którzy są znacznie szybsi, silniejsi i sprawniejsi, podczas gdy inni mogą faworyzować starszych zawodników, którzy radzili sobie z wślizgami obunóż, okropnymi boiskami i wprowadzali innowacje w aspekty gry. Pomysł wrzucania zawodników w różne epoki i systemy taktyczne nie sprawdziłby się dobrze, więc uznałem, że najlepiej oceniać ich na podstawie tego, czym są/byli istotni dla danego czasu.

Czasami występują anomalie lub brak korelacji z czynnikami zawodników, co może wynikać z takich rzeczy, jak osobowość zawodnika, sentymentalizm i propaganda. Biorę to pod uwagę, gdy informacje są dostępne.

Oceny:

Sfinalizowałem ocenę każdego zawodnika za pomocą oceny, aby pomóc mi w kategoryzacji i uporządkowaniu ich. Istnieją 3 rangi, Platyna, Złoto i Srebro, z poziomem I-V (cyfry rzymskie) w każdej randze, przy czym I jest najwyższa. Istniałyby również rangi poniżej, ale nie były one potrzebne do tego celu.

Ogólnie rzecz biorąc:

Platyna V to minimalny poziom jako zawodnik 'Wszech czasów'
Złoto V to minimalny poziom jako zawodnik 'Światowej klasy'
Srebro V to minimalny poziom dla 'Dobrego' zawodnika (być może kogoś, kto może być regularnym zawodnikiem w lidze najwyższego szczebla)

Jednak definicje te mogą się różnić w zależności od osoby. Uważam, że termin 'Światowa klasa' jest na przykład częściej używany w przypadku zawodników na pozycjach, na których standard zawodników jest niższy, ale chciałem zachować większą spójność. Na przykład, najlepszy prawy obrońca na świecie nie zawsze może być jednym z najlepszych zawodników na świecie. Standard na niektórych pozycjach może również zmieniać się na przestrzeni dziesięcioleci - nie ma reguły dotyczącej minimalnej lub maksymalnej liczby światowej klasy zawodników na jednej pozycji jednocześnie.

Poniżej wymieniłem 15 rang w kolejności, z przykładem współczesnego (jeśli to możliwe) obrońcy, pomocnika i napastnika, aby dać ogólne pojęcie o ocenach. Przykładowi zawodnicy są oceniani zgodnie ze swoją szczytową formą, a niekoniecznie w tej chwili.

Platyna II: Diego Maradona, Pele

Złoto II: Roberto Carlos, Andrea Pirlo, Karim Benzema
Złoto V: Leonardo Bonucci, Isco, Pierre-Emerick Aubameyang

Srebro II: Alphonso Davies, James Maddison, Marco Asensio
Srebro III: Dayot Upamecano, Mason Mount, Wissam Ben Yedder
Srebro IV: Ben White, Pierre-Emile Hojbjerg, Callum Wilson
Srebro V: Victor Lindelof, Tomas Soucek, Michail Antonio

...

(Platyna IV)
1 Franz Beckenbauer GER

(Platyna V)
2 Franco Baresi ITA

(Złoto I)
3 Bobby Moore ENG
4 Daniel Passarella ARG

(Złoto II)
5 Gaetano Scirea ITA
6 Alessandro Nesta ITA
7 Elias Figueroa CHI
8 Fabio Cannavaro ITA
9 Matthias Sammer GER
10 Sergio Ramos SPA
11 Ronald Koeman NET

(Złoto III)
12 Hector Chumpiatz PER
13 Jose Nasazzi URU
14 Marcel Desailly FRA
15 Domingos Da Guia BRA
16 Carles Puyol SPA
17 Jaap Stam NET
18 Nemanja Vidic SER
19 Alessandro Costacurta ITA
20 Jurgen Kohler GER
21 John Terry ENG
22 Claudio Gentile ITA
23 Thiago Silva BRA
24 Virgil Van Dijk NET

(Złoto IV)
25 Luis Pereira BRA
26 Jose Santamaria URU
27 Velibor Vasovic SER
28 Ciro Ferrara ITA
29 Karlheinz Forster GER
30 Pietro Vierchowod ITA
31 Fernando Hierro SPA
32 Laurent Blanc FRA
33 Marius Tresor FRA
34 Rio Ferdinand ENG
35 Roberto Ayala ARG
36 Mauro Ramos BRA
37 Albert Shesternyov RUS
38 Germano POR
39 Alan Hansen SCO
40 Oscar Ruggeri ARG
41 Roberto Perfumo ARG
42 Armando Picchi ITA
43 Giorgio Chiellini ITA
44 Jacinto Quincoses SPA
45 Billy Wright ENG
46 Gerard Pique SPA
47 Lucio BRA
48 Robert Jonquet FRA
49 Morten Olsen DEN

(Złoto V)
50 Willi Schulz GER
51 Jan Popluhar SVA
52 Ricardo Carvalho POR
53 Paul Mcgrath IRE
54 Diego Godin URU
55 Cesare Maldini ITA
56 Roberto Rosato ITA
57 Leonardo Bonucci ITA
58 Anton Ondrus SVA
59 Vincent Kompany BEL
60 Tony Adams ENG
61 Bruno Pezzey AUT
62 Sol Campbell ENG
63 Raphael Varane FRA
64 Mats Hummels GER
65 Neil Franklin ENG
66 Paolo Montero URU
67 Walter Samuel ARG
68 Herbert Erhardt GER
69 Carlo Parola ITA
70 Hilderaldo Bellini BRA
71 Severino Minelli SWI
72 Ludwig Goldbrunner GER
73 Jerome Boateng GER
74 Aldair BRA
75 Pepe POR
76 Cor Van Der Hart NET
77 Frank De Boer NET
78 Ludovico Bidoglio ARG
79 Julio Cesar BRA
80 Roberto Sensini ARG
81 Andrea Barzagli ITA
82 Carlos Gamarra PAR
83 Barry Hulshoff NET
84 Ruben Dias POR
85 Riccardo Ferri ITA
86 Josef Posipal GER
87 Jack Charlton ENG
88 Ernst Happel AUT
89 Rune Bratseth NOR
90 Hans-Georg Schwarzenbeck GER
91 Murtaz Khurtsilava GEO
92 Gheorghe Popescu ROM
93 Roy Goodall ENG
94 Hugo De Leon URU

(Srebro I)
95 Alfredo Foni ITA
96 Sinisa Mihajlovic SER
97 Guido Buchwald GER
98 Edinho BRA
99 Klaus Augenthaler GER
100 Fulvio Collovati ITA

Wyróżnienia:
Atilio Ancheta URU
Mirodrag Belodedici ROM
Danny Blind NET
Hans-Jurgen Dorner GER
Rinus Israel NET
Oleh Kuznetsov UKR
Billy McNeil ENG
Noureddine Naybet MOR
Dario Pereyra URU
Sandro Salvadore ITA
Colin Todd SCO
Wladyslaw Zmuda POL

Środkowi obrońcy 'Światowej klasy' według narodowości
16 - Włochy
11 - Niemcy
9 - Anglia
8 - Brazylia
7 - Argentyna
6 - Holandia
5 - Francja, Hiszpania, Urugwaj
4 - Portugalia
1 - Belgia, Chile, Dania, Gruzja, Norwegia, Paragwaj, Peru, Republika Irlandii, Rumunia, Rosja, Szkocja, Szwajcaria

Okropne zestawienie.

Nawiasem mówiąc, przeczytałeś ten artykuł fifa.com

#36 · (Edited)
#47 ·
Chile również wygrało Puchar Świata w 1974 roku. W finale Figueroa "wyśmiewał" Gerda Mullera, strzelił zwycięskiego gola, a stadion okrzyknął go "Fi-ke-ro-a, Fi-ke-ro-a".
Jeśli pamiętasz, coś podobnego wydarzyło się z Arturo Vidalem, kiedy Chile wygrało finał Mistrzostw Świata w Katarze w 2022 roku. Mówiono, że tego dnia zakpił ze wszystkich sportowców z przeszłości i teraźniejszości.

#50 ·
Elias F. przeszedł na emeryturę w 1982 roku lol.

Ilu z nas tutaj oglądało go regularnie w grze? No weźcie. Zgaduję, że Chilijczyk tutaj tak, ale poza tym?

Nie wiem, dlaczego tak poważnie debatujemy o sprawach sprzed tak dawna.

Pele w porządku, jest ikoną, ale gracze na niższym poziomie niż on to tylko z czytania rzeczy lol i kilku losowych filmów.

#51 ·
Elias F. przeszedł na emeryturę w 1982 roku lol.

Ilu z nas tutaj oglądało go regularnie w grze? No weźcie. Zgaduję, że Chilijczyk tutaj tak, ale poza tym?

Nie wiem, dlaczego poważnie debatujemy o czymś sprzed tak dawna.

Pele w porządku, jest ikoną, ale gracze na niższym poziomie niż to, to tylko z czytania rzeczy lol i kilku losowych filmów.
Nie znam cię, ty mnie nie znasz, jest tu kilka osób, które mnie znają i wiedzą, że poważnie debatuję i uczestniczę.
Nie wracałem od lat, ale to nie znaczy, że masz prawo wyrażać swoją opinię na mój temat.

Nerft