Xtratime Community banner
1 - 1 of 1 Posts

·
Registered
Joined
·
239 Posts
Discussion Starter · #1 ·
U pulsirajućoj eri vječnih animoziteta maksimirski je sjever skandirao njegovo ime. Jest, fetivi je Hajdukovac, ali i vrhunski vratar sličnih ljudskih kvaliteta, što su navijači svih boja brzo shvatili. Za reprezentativnog druženja u Izraelu, obilazeći sveti grad Jeruzalem, uočavala se punoća Stipine vjere, uzbuđenje dodira Isusova groba, mjesta njegova raspela, križnog puta, Zida plača...

Dan kasnije počeo je vrhunac njegove profesionalne kalvarije i 'ere plača' začete nesretnim ozljeđivanjem uoči Portugala. Nakon šest godina i 43 vatrene 'kapice' suočio se s 'krajem svijeta' - nije pozvan u reprezentaciju. Izolirao se od javnosti do ovog razgovora...

- Nisam htio u red medijskih galamdžija, Hrvatska ih je ionako puna. Zvalo me tisući ljudi, onako vruć mogao sam svašta reći i kasnije požaliti. Odmak mi je dobo došao da se suočim s problemima i u miru odlučim kako dalje.

Kakve su odluke?
- Odlazim iz Šahtara, odluku sam priopćio treneru Lucescuu, predsjednika ionako duže nema. Rumunj shvaća, obećao je pomoć kod Uprave i mogućih novih poslodavaca.
Više bi pomogao da vas je postavio na gol?
- Točno je da se osjećam zakinut, ali to sada više nije važno. Možda mi u finišu prvenstva, kojeg smo praktično osvojili pruži priliku da se pokažem. Želim čim prije u klub gdje ću braniti. Silno sam motiviran da se vratim na stare pozicije, kako u klubu tako i u reprezentaciji. Previše mi to sve nedostaje da bih mirno brojio dolare u Ukrajini i uživao u hladovini. Nisam taj tip.

Što vas je iznenađivalo u tih nesretnih 10 mjeseci?
- Ozljede su sastavni dio karijere ali meni se u šest mjeseci skupilo ono što me zaobilazilo osam godina. Pukao je butni mišić u dva navrata, jednom se 'do kraja' istegnuo. Kad sam se oporavljao 'pucali' su odnosi, što me jako iznenadilo i ražalostilo.

Razočaran u ljude

U klubu ili reprezentaciji?

- U klubu je sve bilo OK do ozljeda. Kad sam treći put ozlijedio mišić, predsjednik Ahmetov se naljutio. Osjetio sam da gubim status i u siječnju sam, temeljem odlične ponude iz Engleske, tražio da me puste na posudbu. Očekivao sam sve samo ne da će kazati da im trebam i da moram ostati. No, umjesto očekivane pozicije na golu, napokon zdrav i u treningu, uslijedio je 'nokdaun' - nisu me prijavili za Kup UEFA! Tada sam shvatio da je priči došao kraj.

Tražili ste pojašnjenje?
- Lucescu se pozvao na navodnu predsjednikovu naredbu da na listu idu tri skupocjena brazilska pojačanja. Tješio me da ću redovno braniti u prvenstvu, ali nije bio od riječi. Iskreno rečeno, nije bilo logike, jer Laštuvka je ušao u seriju dobrih utakmica.

Što kaže vaš menadžer, Englez Jerome Anderson, koji se nekad brinuo o Lenoxu Lewisu, a danas o Vieiri, Henryju?
- Najavili su se engleski klubovi i nadam se da će mi Lucescu pružiti šansu da se pokažem. Išao bih i na posudbu, novac mi ionako nije presudan. Važno mi je braniti, jer samo tako mogu ići na SP u Njemačku!

Ako ne bude inozemne ponude?
- Onda bih se mogao vratiti u Hrvatsku.

U koji klub?
- Samo u Hajduk, naravno!

Island/Malta asocira na sjevernjačku hladnoću i topli jug?
- Na razočaranje u ljude! Kad nakon tolikih godina budeš izostavljen očekuješ da će ti izbornik to osobno priopćiti, a ne preko novina(ra). Možda sam preveliki romantičar. Svi živimo za nacionalni dres i svakom je trauma kad otpadne. Ako si doista dio te obitelji očekuješ da te šef pozove i s nekoliko riječi pojasni stvar. Bilo bi to uvažavanje i olakšavanje situacije. Takve komunikacije peru mnoge gorčine.

Složit ćete se da je vaša klupska situacija valjan razlog da izostanete s reprezentativnog gola?
- Slažem se. Nije stvar u tome. Zabolio me odnos kojim su obezvrijedili šest godina profesionalnosti i stopostotne privrženosti reprezentaciji. Uostalom, svi su moji problemi počeli ozljedom u reprezentaciji...

Izbornik vam je zamjerio 'neprofesionalnost' prilikom kašnjenja na put u Irsku?
- Tada sam osjetio da se nešto događa. Kao da sam ja kriv što zrakoplov zbog nevremena nije mogao uzletjeti. Kad sam našao drugo rješenje, pred ulaz u zrakoplov jave mi kao nekom mulcu da ne trebam ni dolaziti! Kao da su jedva dočekali razlog da me izostave.

Nacionalni dres najvažniji

Mislite da se otvarao prostor drugima?

- Ne znam, a više me ni ne zanima. Zahvaljujući ovom iskustvu potpuno sam sazrio i shvatio vlastite zablude da će netko u tvojoj muci iskazati razumijevanje i pomoći ti svladati kriznu situaciju. To sam silno razočaranje odradio u sebi i više mi se ne može dogoditi. Pozovu li me biti ću sretan jer je nacionalni dres najveća emocija, ostalo je odrađivanje posla!

Javlja li vam se Butina?
- U posljednje vrijeme se nismo čuli. Nema veze. Drago mije da mu dobro ide. Dok sam branio on je sportski čekao i dočekao priliku, sada ja čekam svoju šansu. Klasična golmanska sudbina.

Misteriozan nestanak Ahmetova

Dopiru kontradiktorne vijesti o vašem predsjedniku Ahmetovu. U narančastoj revoluciji njegove su političke i ine opcije stradale. Navodno je među onima koje novi vladar, Juščenko kani sudski goniti?

- Oko predsjednika je dosta misterija. Činjenica je da ga nije bilo na posljednjim domaćim utakmicama što se prije nije moglo zamisliti. Pisalo se da je navodno u Moskvi i ne smije se vratiti u Ukrajinu, te da je zajedno sa Surkisom iz Dynama Kijev i još nekim biznismenima bliskim prijašnjoj vlasti, u nemilosti Juščenka. Klub je demantirao te teze na web stranici priopćenjem da je Ahmetov na službenom putu.

Ima li potresa u svakodnevici kluba?
- Ma kakvi, ovdje sve ide svojim tijekom, Šahtar je stabilan i moćan klub.
:thumbsup:
 
1 - 1 of 1 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top