Xtratime Community banner
1 - 3 of 3 Posts

·
Registered
Joined
·
6,926 Posts
Discussion Starter · #1 ·
An interesting article about our lovely national TV and interview with it's sporting director Bergant.(from http://www.nogomania.net/)

Zaradi nevključevanja slovenskega nogometa v program TV Slo sem bil skorajda prisiljen poiskati odgovore, zakaj je tako. Razloge boste našli tukaj.

Marsikdo se sprašuje, zakaj Televizija Slovenije ne prenaša nekaterih nogometnih obračunov, kot so tekme v prvi slovenski ligi Simobil Vodafone, prijateljske tekme naše reprezentance, slovenskih klubov v Evropi itd. Sedaj boste izvedeli vse odgovore, pa naj bodo resnični ali lažni. Vse to pa mi je prek elektronske pošte zaupal urednik športnega programa televizije Slovenije Igor E. Bergant. Bilo je več razlogov, da sem pisal Bergantu. Med drugimi tudi to, da smo bili namesto derbija med Mariborom in Olimpijo prisiljeni gledati povsem nepoučni oddaji Operne arije in 4. gala večer novih baletnih koreografij na slovensko glasbo! Za slovenski nogomet se na najde nobenega tolarja, za povprečno tri rokometne in tri košarkarske tekme na teden, pa je denarja na pretek. Recimo, da bi neprenašanje tekem slovenske lige že prenesli, ampak da pri Športu ne vidimo niti vseh golov iz domačega prvenstva, to pa je že višek. Saj kombije in kamere vendar pripeljejo na kraj tekme, le še komentatorja bi morali najti in prenos bi tekel v živo. Potem nam nogometnim navdušencem enkrat na teden namenijo 5 minut v oddaji Končnica, slovenskega nogometa pa spet ni notri. Že to je prava redkost, da sploh naletiš na oddajo, saj se termin spreminja skoraj vsak teden. Potem pa še skačejo enkrat na prvi, enkrat na drugi program nacionalke. Hrvati imajo oddajo svoje domače lige dolgo kar uro in 10 minut. S tem, da se vstavijo pri vsaki odigrani tekmi in naredijo analizo skupaj z nogometnimi strokovnjaki iz vseh področij.

Včasih je bila tudi na drugem programu TV Slo nekajminutna oddaja, ki se je imenovala Goool. Sicer je bolj klavrno končala, saj je bilo posnetih le nekaj delov. Razlog je bil, da je imela premalo zanimanje javnosti. Razlog bi lahko našli tudi drugje, saj bi se ljudje, ki so izdelali to oddajo, lahko zamislili. Če samo pogledaš, kakšne goste so imeli v studiu... Prišel je nekdanji sodnik, ki je upokojen že več kot trideset let. Govoril je tako počasi in tako nerazumljivo, da se ga sploh ni dalo poslušati. Saša Jerkovič mu je vztrajno kimal, kot da ga razume, in ga spodbujal, da je sploh lahko iz ust spravil kakšno besedo. Potem si je nekdanji sodnik ogledoval še nekatere sporne odločitve sodnikov. V oddaji so iz celega državnega prvenstva izbrali le tri. Na hrvaški televiziji jih izberejo iz vsake tekme posebej! Kdaj naraste število na tekmo tudi do deset. Ampak pri oddaji Goool so se jim tri na krog zdelo povsem dovolj. Nekdanji sodnik jih je vse komentiral na enak način: "Najprej…čestitke…sodniku…za…to…pametno…in…preudarno…odločitev..."' Ko je prav počasi izdavil ta stavek, je vmes minila dragocena minuta oddaje in za kaj drugega skorajda ni več ostalo časa. Pred kvalifikacijskima tekmama Slovenije z reprezentanco Hrvaške so na TV Slo naredili oddajo, ki naj bi govorila o tem obračunu. Spet so krepko zadeli mimo! Vse kar je bilo slišati, so bila vprašanja Igorja E. Berganta, ki jih je zastavil vsakemu od približno desetih gostov: "Ali mislite, da se bo politika vmešavala v nogomet?" Potem pa našteval, kaj vse bi se lahko zgodilo v tem primeru itd. Nam gledalcem je bilo takoj jasno, da se politiki ne bodo vmešavali v nogomet, saj jih ne zanima. Ampak urednik športnega programa je seveda še naprej vztrajal in vmes še hvalil, da Miroslav Blažević odlično govori slovensko, pa vendar ga nismo slišali povedati niti ene same besedo v slovenščini. Kaj pametnejšega pa Bergant v tisti oddaji ni povedal. Le Ivo Milovanovič je želel pogovor speljati v pravo smer, ampak mu Bergant ni pustil. Takoj je spet načel staro, že nekajkrat obdelano temo o nevmešavanju politike v nogomet. Pred takima tekmama smo pričakovali veliko boljšo oddajo.

Na letošnjem evropskem prvenstvu, ki ga je gostila Portugalska, smo pri skoraj vsaki tekmi poslušali strokovnega sokomentatorja, ki pa sploh ni bil poceni. Govori se, da je na tekmo dobil 1 milijon slovenskih tolarjev, da je trikrat v 90 minutah odprl usta. Če se poigramo z računi: Na Portugalskem je bilo 31 tekem. Na vsako tekmo so porabili milijon SIT samo za strokovne komentatorje. Se pravi za strokovne komentatorje na EP 31 milijonov SIT. Tekma slovenske lige stane 1,5 milijona SIT (op.a.: to je najverjetneje pretiran znesek, saj imajo vse pravice že v naprej plačane. Kamere so postavljene ne glede na to, ali se tekma prenaša ali ne. Potreben je le še en komentator in mogoče še dve kameri ob robu igrišča). Z denarjem, ki je bil na EP namenjen za strokovne komentatorje, bi lahko pokrili prenos dvajsetih (20) tekem SiMobil lige! A naj bi bil ta izračun po pričevanju Berganta nepravilen.

Od urednika športnega programa na TV Slo sem izvedel kar nekaj podatkov, s katerimi sem bil delno zadovoljen. A vseeno se zahvaljujem Bergantu, da si je vzel čas za našo spletno stran in odgovoril na nekatera pereča vprašanja!

Zakaj ne prenašate tekme državnega prvenstva? Jaz osebno sem bil šokiran, ker niste prenašali niti derbija med Mariborom in Olimpijo.

Televizija Slovenija, ki je v preteklosti edina neposredno prenašala tekme državnega prvenstva (DP) v nogometu, si tudi za to sezono prizadeva s pooblaščeno agencijo Združenja klubov 1. SNL skleniti podobno pogodbo kot v minulih letih. Z njo bi zagotovili približno 10 neposrednih prenosov v sezoni. Če nam bo to uspelo, bomo tudi v tej sezoni večino tekem prenašali v končnici DP. Letos smo, na primer, v zadnjem krogu sočasno neposredno prenašali tri odločilne tekme za naslov prvaka.

Kaj je bil razlog, da nismo videli ne posnetka, ne karkoli drugega v zvezi s tekmo v Italiji med Parmo in Mariborom?

Razlog je bila za TV Slovenija nedosegljivo in nesprejemljivo visoka cena za odkup pravic, ki jo je postavila pooblaščena agencija kluba iz Parme.

Je res, da prenašanje ene tekme SiMobil lige s petimi kamerami stane 6.000 evrov? Prav tako vsoto denarja na tekmo, pa naj bi dobili strokovni komentatorji na evropskem prvenstvu. Torej bi brez strokovnih komentatorjev privarčevali za skoraj vse tekme SiMobil lige?

Na ceno enega prenosa tekme DP v nogometu vpliva veliko dejavnikov, med drugim tudi uporaba različnih reportažnih avtomobilov. Podatek, da naj bi strokovni komentatorji na evropskem prvenstvu dobili 6000 evrov, pa je napačen. Tako visokih honorarjev za strokovne komentatorje si na RTV Slovenija ne moremo privoščiti.

Pred časom je bila oddaja Goool. Zakaj ste jo ukinili? Oddaja Končnica vključuje zelo malo nogometa in še manj državnega prvenstva.

Oddajo Goool smo ukinili zaradi prenizke gledanosti, saj jo je po podatkih Media Services AGB gledalo povprečno komaj 2,2 odstotka ali 39.200 Slovencev, starih nad 10 let, kar je bilo precej pod pričakovanji. Oddaja je imela samo 6-odstotni povprečni delež gledalcev televizije v času oddaje, ko je bilo ob sobotah zvečer pred televizijskimi zasloni povprečno 40 odstotkov Slovencev, kar je 706.500 gledalcev, stareših od 10 let. Oddaja Končnica, ki tudi nima niti zadovoljive gledanosti niti pričakovane kakovosti, pa je splošna oddaja o športu, zato ligaški nogomet v njej nima izstopajočega mesta.

Zakaj ste lani ukinili polovico tekem Lige prvakov in ali nameravate to storiti tudi letos?

V lanski sezoni v prvem delu lige prvakov nismo neposredno prenašali torkovih tekem. Če naš program spremljate tudi letos, ste se lahko prepričali, da je zdaj drugače – da prenašamo tekme tako ob torkih kot ob sredah.

Je res, da so vam nekaj let nazaj ponudili brezplačno prenašanje tekem italijanske lige, vi pa ste to zavrnili? Se je kaj podobnega zgodilo tudi to leto?

O brezplačni ponudbi prenosov italijanske lige ne vem nič, v času mojega urednikovanja takšnih ponudb ni bilo, dvomim pa, da so bile tudi pred tem.

Koliko denarja na TV Slo je namenjenega za nogomet? Saj naj bi od RTV-prispevkov in reklam imeli 15,4 milijarde tolarjev prihodkov... Mislim, da je nogometa na nacionalni televiziji občutno premalo in da je program prazen.

Vsekakor je v športnem programu TV Slovenija nogomet s finančnega in programskega vidika ena izmed najpomembnejših postavk, pri čemer so prioriteta tekme slovenske državne reprezentance, sledijo jim velika reprezentančna in mednarodna klubska tekmovanja s slovensko udeležbo, za tem pa domače ligaško tekmovanje. Očitke, da naš program ni naklonjen nogometu, pa zavračam, saj ga imamo kljub omejenim denarnim virom še vedno veliko.

Kaj nameravate storiti glede nogometa v prihodnosti, saj ne prenašate niti nekaterih tekem slovenske reprezentance! (Italija - Slovenija v Trstu,...)?

V obdobju zadnjih treh let smo pridobili pravice za vse kvalifikacijske reprezentančne tekme. TV Slovenija ni prenašala SP 2002, prav tako zaradi previsokih cen odkupa pravic nismo prenašali prijateljskih tekem v Trstu leta 2002 ter zimskih prijateljskih tekem na Portugalskem (2003) in v Španiji (s Poljsko - 2004). Do konca kvalifikacijskega ciklusa je RTV Slovenija pridobila pravice za vse domače kvalifikacijske in prijateljske tekme v Sloveniji ter vse tekme v gosteh, z izjemo tekme v Italiji in morebitne tekme dodatnih kvalifikacij v gosteh, za kar pa si prizadevamo.


Typical bullshit from the RTV faks! :finger: :finger:
 

·
Registered
Joined
·
1,500 Posts
What an idiot :wth: :wth: :wth:
 
1 - 3 of 3 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top