Xtratime Community banner

Roda & Fortuna

2206 Views 48 Replies 7 Participants Last post by  Knoert
Fusieclub moet zijn als 'Heerenveen van zuiden'

De club die kan ontstaan bij een mogelijke fusie van Roda JC en Fortuna Sittard moet het 'Heerenveen van het zuiden' worden. Een club met Limburgbrede uitstraling en aanhang.

Dat zeiden gouverneur Leon Frissen, Fortuna-directeur Hans Erkens en Roda-voorzitter Servé Kuijer woensdagmiddag tijdens een bijeenkomst op het Gouvernement in Maastricht.

De twee clubs en de provincie hebben besloten dat er een onderzoek komt naar de mogelijkheden voor samenwerking tussen Roda en Fortuna. Het onderzoek moet in het voorjaar zijn afgerond.

Een stuurgoep, geleid door Sef Vergoossen, oud-trainer van MVV, PSV en Roda en Peter Vogelzang, voorzitter van de raad van commissarissen van de Eredivisie CV, voert het onderzoek uit. In de stuurgroep zitten verder Frank van den Wall Bake, een autoriteit op het gebied van sportmarketing, Jos Haverkort (bedrijfsadviseur en namens de KNVB bezig met de licensieperikelen bij Fortuna) en Arie de Zeeuw, directeur communicatie bij Vodafone.

In het onderzoek wordt rekening gehouden met diverse scenario's, aldus Hans Erkens. „Het gaat in eerste instantie niet zozeer om een fusie”, zei Erkens voor de camera's van het NOS Sportjournaal. „We gaan eerst onderzoeken welke voorwaarden er nodig zijn om topvoetbal in Limburg te bedrijven. Welke basis moet er zijn om succesvol als club te kunnen opereren? De uitkomst kan zijn dat Roda JC zelfstandig verder gaat en Fortuna ook. Maar een fusie zou eveneens mogelijk kunnen zijn. Beide clubs gaan het onderzoek in elk geval positief in.”

Bedreigingen
Roda-voorzitter Servé Kuijer, Fortuna-directeur Hans Erkens en gouverneur Leon Frissen, de drie hoofdrolspelers in de fusiebesprekingen tussen Roda JC en Fortuna, worden alledrie ernstig bedreigd. Dat werd woensdag duidelijk gemaakt op de persconferentie in Maastricht. In het geval van Kuijer gaat het zelfs om bedreigingen aan het adres van zijn kinderen. Kuijer en zijn familie krijgen permanente bewaking.
Roda-directeur Huub Narinx heeft woensdagmiddag de persconferentie voortijdig verlaten. Hem was ter ore gekomen dat zijn huisadres momenteel ciruculeert op websites, waaronder die van Fortuna-fans. Narinx zegt zeer aangedaan te zijn door deze ontwikkeling.
So definitely no FC Limburg, but a Roda/Fortuna combination... probably in real this means Fortuna will disappear I think, but first let's wait and see...

Opinions?
1 - 16 of 49 Posts
Personally I don't see the benefit for both clubs.
Fortuna only attract about an average of about 2500 fans while Fortuna's players and staff are no addition at all for Roda's selection and staff.

What will happen if the merge? Actually nothing changes I fear, just Fortuna will disappear and Roda will continue to struggle on all aspects...

Also quite worrying, from Maastricht/Kerkrade to Venlo, quite a distance, there's no professional football right now... :thmbdown:

Key question; where's the stadium going to be? Somewhere neutral? Heerlen?
They've been talking about a new stadium in Beek, but as MVV won't be in that probably won't go through.
Guess they'll just play in Kerkrade, that's the best stadium. Heerlen is very close to Kerkrade so no option I think.
fortunahome said:
15/11 RFC Day: Waar, wanneer en hoe laat?
14 November 2008

Op zaterdagavond gaan we een vreemde avond tegemoet. Sinds wij fusiepartner zijn van onze koempels uit het zuiden worden ons alternatieve mogelijkheden aangeboden. Sja. Laten we eerlijk zijn, dat gaat ons niet van harte. Maar welke keuze hebben we?

Na intensief beraad en een gezamenlijke sponsor (die ons bijna 100 kaarten heeft geschonken) hebben we besloten om ons neer te leggen bij de situatie. Wie zijn wij om een oordeel over de fusie te hebben zonder ooit van te voren de typische limburgse sfeer geproefd te hebben?

Fortunahome nodigt daarom zaterdag alle "bekende" mensen uit om mee te gaan naar RFC1 tegen Nec. Onze wedstrijd zal rond 20.30 zijn, maar gezien de afstand gaan we iets eerder. Entreekaarten zijn bijna gratis verkijgbaar in de Gats. Svp voor (!)17.00 in Cafe da Gats verzamelen (met auto) zodat we gezamenlijk naar onze nieuwe fusie vrienden kunnen afreizen.

Bij aankomst zullen we eerst naar ons nieuwe FortunaHome gaan (dat zal daar vast anders heten) en we zullen vast ook nieuwe gezichten ontmoeten.

Het is nogmaals niet onze eerste keuze, maar op aandringen van ons provinciaal bestuur en de bestuurders van Roda en Fortuna vinden ook wij dat we dit een kans moeten geven!! Toch? We zien jullie voor 17.00 (met auto) in Cafe de Gats!

Bron: Fortunahome
That's going to be fun tonight, hehe...
15 November 2008
Noodbevel voor voetbalfans Limburg

In Sittard, Heerlen en Kerkrade geldt een noodbevel voor voetbalfans. Ze worden uit de steden waar ze niet wonen geweerd. Komen ze er na een waarschuwing toch, dan worden ze gearresteerd.

Limburgse voetbalfans zijn al dagen onrustig nadat bekend was geworden dat de clubs Fortuna Sittard en Roda JC uit Kerkrade werken aan een fusie. De teams spelen vanavond een thuiswedstrijd. Bij beide stadions staan ME-pelotons klaar.

Op de markt in Kerkrade verzamelden zich vanavond 60 Fortuna-fans. Er werd met vuurwerkbommen gegooid. De politie arresteerde 13 mensen. In andere steden werden nog vier supporters aangehouden.
:undecide:
Seems like it's definite now... :thmbdown:

Feel very, very sad for Fortuna. The 'new' club will play in Roda's stadium while the youth is going to play in Sittard.
Some reactions...

Roda Fans Helden said:
Te Koop aangeboden! 03-02-2009
Wegens het verdwijnen van onze club en passie Roda JC,
bieden wij voor de verkoop aan het volgende:
2 spandoeken, 1 voor thuiswedstrijden en 1 voor uitwedstrijden
1 Opel Vectra in de kleuren zwart en geel (i.z.g.s. met APK voor nog 1 jaar)
1 Mazda 323 in de kleuren zwart en geel (heeft opknapbeurt nodig)
6 seizoenkaarten van Roda JC
diverse Roda JC sjalen en merchandise
1 website met duizenden foto's van onze avonturen met Roda JC
West Side Ultras said:
Achterbakse centenvreters bedankt! Jullie hebben nu je zin!
WSU staat op zwart!

Fanproject 98 said:
look at link below
http://www.fanproject98.nl/index.ph...e-denk-na&catid=45:voice-of-kaalhei&Itemid=75

fortuna-online said:
Fortuna Online is zoals bekend tegen een fusie en zwaar ontgoocheld (maar niet verrast) over deze stap, maar gaat er nu maar even niet te veel woorden aan vuil maken, dat komt wel later. We hopen dat Roda degradeert en Fortuna niet promoveert, zodat de fusieclub een mooie start mag maken in de eerste divisie. Dat is namelijk het risico dat je loopt als je twee clubs bewust financieel kapot maakt, waardoor een fusie als onvermijdelijk beschouwd wordt.
RFC? RFSC? RJC-FSC? Roduna? :D
Haha problem one for us. Sad day it was for us anyway. And I hope the name will be something like Limburgia
Sorry missed your post :).

Don't think Limburgia would be a correct name because that's of course the one from the old historic team from Brunssum, which still exists if I'm not wrong.

Also FC Limburg wouldn't be right btw, because that should show disrespect to MVV and VVV-Venlo.

As for the rest, the current situation still hasn't changed, nothing is official yet as long as the 'stichting' doesn't confirm things. Only they can stop the merge.
Sporting Limburg?

http://www.limburger.nl/article/20090323/REGIONIEUWS01/281656511/1056

For me it's still all very unclear, reports like these are talking like the new club already exists / will definitely going to exist.
That while TOF is trying anything to keep Fortuna Sittard and the 'stichting' from Roda still didn't confirm things as far as I know...

btw, have a look at --> http://www.sportinglimburgfans.nl/ :D
Sentiments aside, realistically speaking this is the way to go. Not only for Roda and Fortuna but for a lot of clubs in the first division.
Why's that?

It's just very bad management that made both clubs go where they are now, but that doesn't take away there's surely potential in both regions. On friday I visited Fortuna-VVV where almost 7000 fans showed up, when they played Eredivisie it was over 10000... also the municipality of Sittard-Geleen contains more inhabitants than for example Alkmaar and Heerenveen!

Beside the potential story, have a look at this, says it all I think...
1+1=2. Met die rekensom komt de Stuurgroep Topvoetbal in Limburg tot de conclusie dat een fusie tussen Roda JC en Fortuna Sittard noodzakelijk is om tot een sterke Limburgse subtopper in de eredivisie te komen. De rekensom van fusies in het betaalde voetbal tot dusver heeft een andere uitkomst: 1+1=¾. Hoe vaak zijn bijvoorbeeld ADO Den Haag en FC Utrecht als fusieclubs niet gered met zakken gemeenschapsgeld? De fusie tussen Roda JC en Fortuna Sittard is slechts een excuus om op korte termijn een zak met overheidsgeld binnen te slepen.

Zowel Roda JC als Fortuna Sittard stevent af op een fiks tekort en heeft per direct een nijpend liquiditeitsprobleem. Met de huidige economische crisis zou zo'n aanbeveling natuurlijk altijd moeten luiden: vijf jaar in de ijskast met die fusie. Maatschappelijk is er bij het bedrijfsleven natuurlijk geen enkel draagvlak om miljoenen vrij te maken voor een dergelijke fusie. Medio december liet de Limburgse multinational DSM weten 1000 banen te schrappen. Uit die hoek hoeft heus geen extra financiële injectie verwacht te worden richting FC Limburg.

Het extraatje moet dus komen van de gemeentes en de provincie, de provincie Limburg, niet toevallig één van de initiatiefnemers voor de Stuurgroep Topvoetbal Limburg. In de rapportage van de stuurgroep - onder meer met voetbaltrainer Sef Vergoossen, bedrijvendokter Peter Vogelzang en marketinggoeroe Frank Van den Wall Bake - wordt voornamelijk uitgegaan van de aanname: een fusie levert een groter verzorgingsgebied met meer potentieel en mogelijkheden tot groei op.

Op papier geen speld tussen te krijgen, maar in de praktijk een dooddoener vanjewelste. Alle garanties voor bovenstaand scenario ontbreken en achteraf zal de achtergrond om te fuseren (Limburgse topclub) niet meer dan een luchtkasteel zijn. Structureel zal de fusieclub los van de heersende emoties bij de huidige Roda JC- en Fortuna Sittard-aanhangers te weinig extra fans naar FC Limburg lokken en te weinig extra inkomsten uit het bedrijfsleven opleveren.

Het bewijs van die stelling is de afgelopen jaren in Kerkrade geleverd, waar suikeroom Nol Hendriks zijn club Roda JC jaren in zijn eentje op subtopniveau hield zonder dat het veel extra geldschieters en supporters opleverde. Zelfs niet na de verhuizing naar het prachtige Parkstad Limburg Stadion.

FC Limburg is daarom voorbestemd een politiek speeltje voor Limburgse politici te worden. Eén troost: politici zullen de club nooit de nek omdraaien want daarmee zouden ze hun eigen lot op het warme politieke pluche bezegelen. En ze hoeven daarvoor niet zelf de buidel te trekken, maar laten er gewoon de Limburgse gemeenschap voor opdraaien.
So it seems definite now indeed, too bad... :thmbdown:

Of course there's potential but is it really all due to bad management that there's financial trouble? Or is it something else? AGOVV, BV Veendam, Excelsior, FC Den Bosch, FC Eindhoven, FC Omniworld, Fortuna Sittard, Go Ahead Eagles, MVV, RBC Roosendaal, RKC and Cambuur have all relied on financial support from the gemeente at one point. (Not too sure about Dordrecht and VVV.) Some even more than once. Could all of that really solely be to blame on bad management? I highly doubt it.
Well you know too you can add 75% of the Eredivisie clubs too in that list: FC Utrecht, FC Groningen, NAC Breda, De Graafschap, NEC, FC Twente, Vitesse, ADO...
Both clubs are fusion clubs already, so I don't think it could be that bad.
Well don't forget that's quite a while ago... Roda was founded in 1962, Fortuna in 1968...

Also they don't like eachother, it's the Westelijke Mijnstreek versus the Oostelijke Mijnstreek. Sittard-Geleen versus Heerlen-Kerkrade...

Only wonder still what they will do with the stadium in Sittard.
Believe it will be used as a youth training centre.
Jesus Christ that's positively pathetic.
? :confused:
1 - 16 of 49 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top