Xtratime Community banner

1 - 2 of 2 Posts

·
Registered
Joined
·
2,350 Posts
Discussion Starter · #1 ·
Predstavnici FK Željezničar u Zagrebu razgovarali o regionalnoj ligi

Biće mjesta i za klubove iz BiH


Nijaz Brković, generalni sekretar, i Džemo Bisić, član Uprave FK Željezničar, boravili su u srijedu u Zagrebu, gdje su s Damirom Vrbanovićem, predsjednikom Udruženja hrvatskih prvoligaša, razgovarali o formiranju regionalne fudbalske lige.

"Razgovori su bili maksimalno konstruktivni, a ono što je bitno za naše područje je da će ova liga imati prostor i za klubove iz BiH. Istina, u ovom trenutku nismo razgovarali o broju klubova iz naše zemlje. Također, u njoj neće učestvovati samo ekipe s prostora eks-Jugoslavije, nego i iz regiona. Isto tako sa Vrbanovićem smo dogovorili da što manje informacija oko ovog takmičenja ide u javnost.

Naredni sastanak o formiranju ove lige održaće se u januaru naredne godine, ali još nije utvrđeno mjesto održavanja. Cilj nam je da ova liga u što skorijem vremenskom periodu ugleda svjetlo dana", kaže Brković.

Brković se osvrnuo i na izjave Muniba Ušanovića, generalnog sekretara N/FS BiH koji tvrdi da se u ovom trenutku ne vidi svrha pokretanja ovakve lige.

"Niko nam ne može zabraniti da u slobodnom terminu igramo lige koje mi želimo. Nama je u ovom trenutku bitno da se takmičimo u ovakvoj ligi, jer i mi moramo sebi tražiti budućnost. Interesovanje spoznora za ulaganje u klubove koji bi se takmičili bili bi veći. U Hrvatskoj se Savez ne miješa u ovu ideju, jer postoji Udruženje prvoligaša. Smatram da bi se ono trebalo u što skorijem vremenskom periodu organizovati i kod nas", ističe Brković.
 

·
Registered
Joined
·
2,350 Posts
Discussion Starter · #2 ·
Vlatko Marković za regionalnu Ligu, ali bez klubova iz SCG

PREDSJEDNIK HNS-a Vlatko Marković komentirao je najave o regionalnoj nogometnoj Ligi, pa je izjavio kako je za to da u regionalnoj ligi igraju klubovi s prostora bivše Austro-Ugarske Monarhije, ali nikako ne i klubovi iz SCG.

"Drugo je Goodyear liga košarkaša, u dvoranu stane 2000 ljudi, možda 4 ili 5, na stadione dođe 40 ili 50 tisuća gledatelja, tko bi garantirao sigurnost." - komentirao je Marković za Sportske novosti razloge zašto je protiv klubova iz SCG, te je dodao kako mu nema smisla zagovarati nešto što nema odgovarajuću budućnost, jer UEFA, tvrdi on, ne bi pristala na tako nešto.

Marković smatra kako je najvažnije pitanje u vezi regionalne lige što bi ona donijela prvoplasiranom ili drugoplasiranom klubu, a odgovor na to je ništa, jer se UEFA oštro protivi stvaranju takve lige. Predsjednik HNS-a spomenuo je i kako Lennart Johansson, iako Šveđanin, nema razumijevanja za stvaranje Skandinavske lige, pa kako bi onda bio za neku drugu regionalnu ligu.

Na pitanje bi li se HNS protivio da se Hajduk i Dinamo uključe u regionalnu ligu bez dozvole Hrvatskog nogometnog saveza, Marković je odgovorio: "Nema samovolje, u vezi s tim nema pogađanja, nitko nema pravo na tu vrstu samostalnosti".
 
1 - 2 of 2 Posts
Top