Xtratime Community banner

1 - 20 of 1700 Posts

·
Registered
Joined
·
2,350 Posts
Discussion Starter #1 (Edited)
Bosnia-Herzegovina National Team U-21

Orašje, 08.06.2004. (FENA) - Mlada nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine (igraci do 21 godine) je u prijateljskom mecu u Orašju savladala odgovarajucu selekciju Slovenije rezultatom 2:0 (1:0). Golove su postigli Dajic u 37. i Ibiševic u 72. minuti. Utakmica je odigrana na stadionu Goal, kojeg je neposredno prije utakmice otvorio legendarni francuski nogometaš Michelle Platini.

----------

Bosnia-Herzegovina - Slovenia 2:0

The goals were scored by Dajic ('37) and Ibisevic ('72).

The match was played in Orašje at the new stadium that was built by FIFA. Michelle Platini opened the stadium.

The squad:

1. BAOTIC Željko (NK Orašje)
2. JAKUPOVIC Aldin (Grasshopper Club Zürich)
3. MAKSIMOVIC Marko (FK Borac)
4. IMAMOVIC Armin (NK Celik)
5. MEMIŠEVIC Damir (SV Werder Bremen)
6. MACKIC Marinko (FK Borac)
7. MUSLI Adi (NK Posušje)
8. KULIC Boris (FK Borac)
9. HADŽIC Emir (NK Željeznicar)
10. LANDEKA Davor (NK Zrinjski)
11. ZEBA Zajko (NK Željeznicar)
12. IBIŠEVIC Vedad (St. Louis University)
13. SADOVIC Mirnes (SV Arminia Bilefeld)
14. SALIHOVIC Sejad (Hertha BSC Berlin)
15. KARIŠIK Fahrudin (Helsingborgs IF)
16. JELIC Petar (FK Modrica-Maksima)
17. DAJIC Jusuf (NK Slavonija)
18. STUDENOVIC Mijo (NK Orašje)
19. BANDOVIC Dejan (NK Sašk-Napredak Sarajevo)
20. JURIC Nikola (NK Ljubuški)
21. KECO Farik (FK Sarajevo)
22. HAJDAREVIC Admir (SV Augsburg)
23. BEŠIC Alen (Kontu Helsinki)
24. SUCIC Marko (FC Luzern)
 

·
Registered
Joined
·
10,914 Posts
is Admir Haznadar still injured ? I think out of all our U21 players, he could be the best addition, best player overall.

I cant wait for him to play his first game for the U21 side too.

And really happy to see Ibisevic score a goal, he played great in his debut game as well from what I heard. He might be for real too.

Our U 21's look pretty good.
 

·
Registered
Joined
·
10,914 Posts
Mlada reprezentacija BiH nakon trijumfa nad Slovenijom
Zukanoviæ: Odlièno smo igrali u zadnjoj liniji


Mlada fudbalska reprezentacija BiH u treæem ovogodišnjem pokušaju došla je do pobjede. Nakon remija protiv Makedonije (1:1) i poraza od Finske na "Grbavici" (1:3), izabranici selektora Ibrahima Zukanoviæa u utorak su u Orašju savladali Sloveniju rezultatom 2:0. I sam selektor bio je zadovoljan izdanjem u gradu na Savi.

"Bilo je ozbiljno i mnogo bolje nego protiv Finske. Svi fudbaleri su uložili maksimum, tako da mogu reæi da nismo imali slabo mjesto u timu. Više smo željeli pobjedu od Slovenaca i zasluženo smo slavili", kaže Zukanoviæ.

Meðu 11 fudbalera koji su zapoèeli susret protiv Slovenije bila su trojica debitanata (Damir Memiševiæ, Armin Imamoviæ i Mijo Studenoviæ), a u dresu sa državnim grbom BiH sa klupe su debitovali još Aldin Jakupoviæ, Mirnel Sadoviæ, Marko Suèiæ, Haris Bešiæ i Admir Hajdareviæ.

"Kompletna zadnja linija je odigrala na visokom nivou i to je kljuè naše pobjede. Memiševiæ je bio siguran i ponašao se kao pravi komandant odbrane. Donio je novi kvalitet kojeg do sada nismo imali. Naravno, na sve prisutne na stadionu i pred malim ekranima odlièan dojam su ostavili strijelci Jusuf Dajiæ i Vedad Ibiševiæ, ali još jednom ponavljam da je trijumf zasluga cijelog tima", tvrdi Zukanoviæ.

Brane Oblak, selektor mlade reprezentacije Slovenije, u Orašju je posljednji put s klupe vodio ovu selekciju. Kao što je poznato, prije nekoliko dana Oblak je prekomandovan za selektora "A" reprezentacije Slovenije.

"Žao mi je što sam doživio poraz u posljednjem susretu. Meðutim, BiH je u ovom meèu bila bolja, i zasluženo pobijedila", rekao je Oblak.

S. ŠIŠIÆ - N. TROGRLIÆ
Sliškoviæ opet nije došao

Koliko pojedini sportski radnici u našem fudbalu ozbiljno shvataju svoj posao, najbolje pokazuje posljednji primjer iz Orašja. Naime, Blaž Sliškoviæ, selektor "A" reprezentacije BiH, nije prisustvovao otvaranju Nogometnog centra "Goal", a i prijateljskoj utakmici bh. nada protiv Slovenije, koji bi vjerovatno u buduænosti trebali naslijediti Barbareza, Salihamidžiæa, Konjiæa... Navodno, selektor se nakon povratka iz Zagreba (prije tri dana gostovao na emisiji Hrvatske televizije, a kao što je poznato veæ odavno je "nedostupan" za naše medije) "naglo" razbolio...
Baždareviæ: Dajiæ može igrati u Francuskoj

Susretu mladih reprezentacija BiH i Slovenije prisustvovao je i proslavljeni bh. trener Mehmed Baždareviæ koji je Istre uveo u Prvu ligu Francuske. Nakon susreta, Baždareviæ je bio oduševljen nastupom Jusufa Dajiæa, strijelca vodeæeg pogotka za bh. tim.
"Dajiæ je igraè koji u ovom trenutku može igrati u Francuskoj", kratko je prokomentarisao Baždareviæ.

--------------------------------------------------------------------------------------

Hearing some great things about our U21 side. The new players in the squad are looking great. Ibisevic is looking good. French guy says Dajic could play in France. Haznadar still has to make his debut, and he may be the best out of the group.

I heard Zubanovic opened a camp somewhere in the US for our players in North America, there is a central point they can go and try out, so we are getting an inflex of new talent. I think thats a great idea.
 

·
Registered
Joined
·
10,914 Posts
Mišel Platini, potpredsjednik FIFA odbora "Goal", za "Nezavisne"
"Halilhodžiæ i Baždareviæ su najbolji ambasadori BiH"


Mišel Platini, živa legenda francuskog fudbala, u utorak je po drugi put posjetio Bosnu i Hercegovinu. Nakon što je prije èetiri godine gostovao u Sarajevu na prijateljskoj utakmici koju je naša reprezentacija igrala protiv selekcije svijeta, Platini je ovaj put imao zadatak da u funkciji potpredsjednika FIFA odbora "Goal" za pomoæ zemljama u tranziciji otvori prvi od tri sportska centra u našoj zemlji, za koje je finansijska sredstva uložila i Svjetska fudbalska federacija.

"Drago mi je što sam ponovo u vašoj zemlji. Prije èetiri godine upoznat sam kroz šta ste sve prošli, ali sam sretan što danas mogu vidjeti da je situacija stabilizirana", bili su Platinijevi utisci po dolasku u Orašje.

NN: Kako je došlo do ideje da FIFA uloži novac u gradnju stadiona u BiH?

PLATINI: Inicijator za ovu akciju bio je Sep Blater, predsjednik FIFA. U prvi navrat planirali smo finansijskim sredstvima pomoæi 160 zemalja, koje su u razvoju i kojima je potrebna novèana pomoæ. Meðutim, zahvaljujuæi novcu koji zaradimo od TV prava odluèili smo da BiH, Madagaskaru i Palestini pomognemo pri izgradnji stadiona koji æe popularizirati razvoj mladih fudbalera, ali i opæenito sporta.

NN: Jeste li upoznati sa izgradnjom preostala dva centra u Sarajevu i Banjoj Luci, za koje je FIFA veæ uložila sredstva?

PLATINI: Upoznat sam sa problemima koji N/FS BiH ima oko obezbjeðivanja prostora za izgradnju centara u Sarajevu i Banjoj Luci. Obeæao sam da æe FIFA uèiniti sve da pomogne u riješenju ovog problema. Nadam se da æu naredne godine slièan centar otvoriti i u Sarajevu, a potom i Banjoj Luci.

NN: Koliko poznajete bh. fudbal i igraèe iz naše države?

PLATINI: Iskreno, ne znam šta se dešava u vašoj domaæoj ligi, ali su mi poznati neki fudbaleri koji nastupaju u inostranstvu. Naravno, pratim i reprezentaciju BiH. Žao mi je što se niste plasirali na Evropsko prvenstvo, jer je cijela Francuska navijala za vaš tim. Posebno bih istakao imena dvojice bh. trenera: Vahida Halilhodžiæa i Mehmeda Baždareviæa. Oni odlièno rade svoj posao u Francuskoj i svi ih cijene. Svi mediji o njima pišu samo u superlativu. Halilhodžiæ i Baždareviæ najbolji su ambasadori vaše zemlje u svijetu i dokaz da fudbal sa ovih prostora ima mjesto u samom vrhu evropske, pa i svjetske ljestvice.

NN: Može li Francuska u Portugalu odbraniti titulu Evropskih prvaka?

PLATINI: Naravno da su moje želje da moji sunarodnici odbrane titulu. Meðutim, biæe teško. Sve reprezentacije su kvalitetne, poèev od same grupe u kojoj smo sa Engleskom, Hrvatskom i Švicarskom. Mislim da æe u samu završnicu uæi Italija i Španija, odnosno da uz nas tu možemo tražiti novog prvaka.

S. ŠIŠIÆ
"Juventus Jeliæ"

Platini je prilikom otvaranja centra "Goal" Milanu Jeliæu, predsjedniku N/FS BiH, uruèio plaketu, i tom prilikom se malo našalio, izgovorivši umjesto Milan, Juventus Jeliæ:
"Ne volim Milan, jer sam igrao za Juventus", rekao je kroz smijeh Mišel Platini.
 

·
Registered
Joined
·
69,133 Posts
Jusuf Dajic who is playing in the Croatian second division I believe has signed with first division side Kamen Ingrad.
 

·
Registered
Joined
·
10,914 Posts
Thats cool.

As I said DerbyCounty. up above, Zukanovic opened a camp in the US where all Bosnians in North America can come and try-out, and apparently MANY came, and many were very good. I think they finally realized that there are many Bosnians all over North America, and they realize we will lose a lot of great talent if they didn't do something like that.

So great job by them to set that up. We dont want to lose other great talents in the same way we lost Ibrahimovic.
 

·
Registered
Joined
·
7,919 Posts
Ed with all due respect but Ibrahimovic is a born Swede. Somehow it doesnt feel right to me if players like him play for the country their parent(s) were born in. Think of all the help a player receives from a country.. only to say bye bye to them later on. Nah, doesn't feel right at all. So, you didn't lose Ibrahimovic IMO since you never had him ;)

(I could understand though why young talents that were born in BiH but 'had to' leave the country pick Bosnia over their adopted country)
 

·
©
Joined
·
7,230 Posts
RE: Vedad Ibisevic

Don't know if you know but he has been trialing with Hajduk but now PSG looks like signing him!

BiH football is on the improve! Good to see.

Monte, isn't that the same as the player playing for CZ that was born in Sweden? Djordjic? Many people are saying he should have played for SiCG instead of Sweden. Then there is Ivan Ergic who has never lived in serbia yet is playing for you guys.

I agree with you but every country does it, including Croatia.
 

·
Registered
Joined
·
7,919 Posts
Bojan Djordjic is not a born Swede Dinamovac (born in Serbia) so no those situations are not the same. Besides he still plays for Sweden and I dont think that'll change ;)

As for Ergic, he was born in Yugoslavia and thus was not funded by the Croatian federation but the Yugoslav federation if any at all. Besides, he went to a private soccer school in Belgrade for 5 years after his family moved to that city in 1991 (edit: so he DID live in Serbia). Then he went to Australia...as a Serb it's normal he now wants to play for SCG. His case is the same as the case where a Bosnian immigrant from the US still wants to play for BiH IMO. And like I said, I can understand that choice.

I disagree with you that every country does it :D We have zero players like that while Croatia has 6 plus a Brazilian :tongue:
 

·
©
Joined
·
7,230 Posts
I saw an interview with Ergic and he said that he left Sibenik when teh war started and came to Australia at a young age. He never said anything about spending 5 years in Belgrade. Not saying it isn't true but I was just going by that interview. He was elegible to play for Australia, SiCG and Croatia.:D

As for Djordjic, I had my facts wrong. I thought he was born in Sweden. My mistake.

I don't even necessarily think it has to go by country of birth. I think the place you call home and where you learnt how to play the game should also be taken into consideration.

If a player was born in BiH, Serbia, Croatia or whatever and then moves at a young age and then lives the rest of his life in another country, who do you think he should play for?

Sorry for going off topic people. I promise this will somehow lead back to the BiH under 21 team.:D
 

·
Registered
Joined
·
7,919 Posts
Yeah he left Croatia when the war started in 1991 and then left Serbia in 1995 :)http://217.196.76.9/austriansoccerworld/lens,,,ergic.htm
recent news about him: He's sunk into a serious depression :(


As for your other question, I think the person in question should then play for the country he calls home and loves most. That's the immigrant scenario BTW ;) Unless you mean someone who's 1 year when he leaves.. :googly: (you had to complicate it like this Dinamovac ? :D )Whatever he chooses makes sense, but to play for a country you never lived in... whatever. You know I do get the sentiments etc but it seems disrespectable to the country that brought you up.


This will lead to the BiH U21 because... actually they're in the same situation :)
 

·
Registered
Joined
·
10,914 Posts
dinamovac11

RE:Ibisevic
I didn't know that...where did you get that info from?

You are right though, we are improving. I'm excited about Dajic, Haznadar and Ibisevic especially. I've heard very good things about all three.

monte

The only reason I say that is from what I heard, he wanted to play for BIH, but our people at NSBIH were not crazy about it at that time, and didn't try hard enough to get him in the fold. So I'm happy that now they are actually taking steps, and scouting well, and looking at everyone (even abroad) so we dont lose that talent. (giving a lot of guys a chance). I really think what matters is the individual persons opinion, where and what they connect to better. I dont personally think it matters where you are born, or anything like that.
 

·
Registered
Joined
·
7,919 Posts
Yeah he said that after he'd already played for Sweden if I am not mistaken. Ive also heard rumours that he tried out for Croatia but that is a very big rumour. Just made me wonder about him ;)

Of course it doesn't really matter where someone's born but what I am saying is: It is not respectable towards the country that raised you and payed for you to just say bye bye I am leaving for another country (I havent even lived in). Then you're just picking the easy way out. Take benefits of both. Doesn't work that way in my book.
 

·
Registered
Joined
·
10,914 Posts
Yes he did. He said though that he was willing to wait 6 months to be eligible to play for BIH. I dont remember anything about playing for Croatia.

I agree with you on all that stuff, that's where things have been provided for him, so he should give back by playing for them, but in the end, its up to him.
 

·
Sheperdesque
Joined
·
21,256 Posts
If anything, Ergic used Australia more than any other country and then turned his back just like Jelena Dokic did. But we can sing and dance all we want, players will end up playing where they want (if they're elgiable ofcourse) no matter if we think that they should repay the debt to those that made them what they are.

I understand Ed's point because we did have a chance to grab Ibrahimovic but missed out on it.
 

·
©
Joined
·
7,230 Posts
ED123 said:
dinamovac11

RE:Ibisevic
I didn't know that...where did you get that info from?

You are right though, we are improving. I'm excited about Dajic, Haznadar and Ibisevic especially. I've heard very good things about all three.
It has been in the Croatian media. Hajduk wanted to sign him but PSG have stepped in and look like getting him. Will keep you posted.


monte said:
As for your other question, I think the person in question should then play for the country he calls home and loves most. That's the immigrant scenario BTW ;) Unless you mean someone who's 1 year when he leaves.. :googly: (you had to complicate it like this Dinamovac ? :D )Whatever he chooses makes sense, but to play for a country you never lived in... whatever. You know I do get the sentiments etc but it seems disrespectable to the country that brought you up.
hehe.. this whole thing is complicated. For example, look how Simunic, Didulica and Seric decided to play for Croatia. Apart from Seric who played a few years at Hajduk, the other two have never lived in Croatia and probably never been there for more than a few weeks at a time. Australia produced them, spent a whole heap of money on them and then they leave. That to me is wrong and I suppose Ibrahimovic is a similar case. I never heard anything serious regarding him playing for Croatia. From what i understand, it was either Sweden or BiH.

Then there is someone like Eduardo da Silva who is now playing for Croatia. He came to Croatia when he was 15 and can be called a Croatian product. Now I don't agree with him playing for the NT either, but to me he has more right in football terms than Simunic, Seric and Didulica, regardless of the fact that they have Croatian parents. At least da Silva has given something to Croatia.

da Silva is kind of similar to Ergic. Ergic would have come to Australia at about the same age, spent the key years of his football education in Austalia and then left. I actually think he had the right to choose, compared to Simunic and co, who should be playing for Australia.

I guess each case is different.

What is Ibisevic's story? I see he was playing for some American university.
 

·
Registered
Joined
·
10,914 Posts
What is Ibisevic's story? I see he was playing for some American university
Yes..he goes to St.Louis University

Here is his profile:
http://slubillikens.collegesports.com/sports/m-soccer/mtt/ibisevic_vedad00.html

If you read the profile, really impressive stuff, all in that year.

One of the accomplishments, maybe, most key:
shattered Brian McBride’s SLU freshman records for goals (12) and points (29) set in 1990
Brian McBride plays for the US NT of course, and pretty damn good player.

He's played 2 games for the U21 side so far. He scored in his first game for us(he started), and he scored in the 2nd game as well coming off the bench.

Thats really great to hear that PSG is interested.
 

·
Registered
Joined
·
23,488 Posts
Bosanac, Dokic was brought up in Serbia and began her tennis playing in Novi Sad where she developed her game. It was only till later when she went to Australia. So, I wouldn't exactly say she turned her back on them...
 

·
Premium Member
Joined
·
27,245 Posts
Dokic is a bitch anyway...

Besides, why bring up tennis players?

Such a gay sport...


:pp :D
 
1 - 20 of 1700 Posts
Top