Xtratime Community banner

1 - 20 of 29 Posts

·
Registered
Joined
·
36,124 Posts

·
Sheperdesque
Joined
·
21,256 Posts
a bit of the old commie school ey? ubi dok ne prizna kriv ili nevin!!!

how do you know its in Srajevo? i can't read the markings on the police car
 

·
Registered
Joined
·
36,124 Posts
true, that was fcuken terrible to watch. Jadan covjek.
 

·
Registered
Joined
·
36,124 Posts
It's good that they will stand accountable for that, doesn't matter what the guy did.
 

·
Registered
Joined
·
13,464 Posts
Aldin Čamo: Ostavili me bez svijesti na ulici
A. DACIĆ

04.02.2007 20:02

SARAJEVO - Aldin Čamo (26) iz Sarajeva, kojeg su pripadnici Prve policijske uprave MUP-a KS brutalno pretukli 3. oktobra 2006. godine, juče je ekipi "Nezavisnih" u prisustvu svoje majke Ramize Kubat svjedočio o brutalnom iživljavanju nad njim.


"Policijska patrola me je zaustavila u Dalmatinskoj ulici, u naselju Mejtaš, govoreći da je riječ o rutinskoj kontroli. Onda su pozvali pojačenje i došla su tri pripadnika Jedinice za podršku MUP-a KS, koji su me stavila u službeni džip i odmah su me počeli udarati. Tada su mi izbili zube. Ja sam zube držao u ruci, a onda su me još jednom udarili i izbili mi još jedan zub. Kada sam pogledao u njih jedan od njih mi je rekao: 'Baci to kroz prozor' i onda su me nastavili udarati u džipu sve do Nahoreva. U stvari, nije to bilo Nahorevo, nego Poljine, ali sam ja mislio da je Nahorevo, pa je majka tako prijavila policiji", kaže Čamo.

Ističe da su ga policajci u džipu deset minuta tukli prije nego što su ga nastavili mučiti, što je ovjekovječeno kamerom s mobitela.

"Onda su me izvukli iz auta i tada je jedan od njih počeo snimati kako se iživljavaju na meni. Tukli su me zbog nekog pancira o kojem nisam imao pojma. Rekli su mi da legnem ispod zadnjeg točka džipa, da pređu preko mene i ja sam legao. A onda su mi naredili da se skinem go 'da vide gdje se ja bodem'", prisjeća se Čamo. Kaže da su ga udarali sve vrijeme, a kad su završili s udaranjem tvrdi da su mu prijetili da nikome ne priča o onome što su mu radili.

"Ja sam u jednom momentu ostao bez svijesti i oni su tada otišli, a ja sam nekoliko sati ležao dok se nisam osvijestio i otišao kući. Tada me je otac odvukao u bolnicu", kaže Čamo, dodajući da kada je patrola došla u bolnicu da razgovara s njim ispred bolnice su u privatnom autu bili policajci koji su ga tukli.

"Nisam smio ništa prijaviti jer sam se bojao i znao sam da će više vjerovati policiji nego meni kao ovisniku", kaže Čamo, koji je registrovani narkoman. Tek kada su dobili adekvatan dokaz, a to je video-snimak, otišli su u MUP KS i prijavili.

"U MUP-u sam identifikovao počinioce. Oni nisu imali nikakve akreditacije, nego samo policijske uniforme", kaže Čamo.

Raza Kubat, majka pretučenog mladića, kaže da njen sin nije smio prijaviti ovo krivično djelo, a da ona nije mogla podnijeti krivičnu prijavu jer joj je rečeno da to mora uraditi oštećeni.

"Ja sam isti dan kada je on pretučen (3. oktobar 2006. godine) otišla u Prvu PU i prijavila ovaj zločin. Željela sam da podnesem krivičnu prijavu, ali su mi rekli da to može uraditi samo oštećeni. Deset puta sam im rekla da postoji snimak ovog događaja. Nakon 15 dana dobila sam dokument u kojem piše da je moja žalba neosnovana zbog nedostatka dokaza", kaže Kubatova.

Dragan Mioković, inspektor u MUP-u KS, kaže da policija nije mogla prije uhapsiti izvršioce jer nije podnesena krivična prijava.

"Čim je dostavljen snimak nasilnici su suspendirani i uhapšeni i time smo pokazali da sarajevska policija ne želi sakrivati pojedince koji vrše ovakva krivična djela", rekao je Mioković.

Pripadnici Prve PU R.B. (32), K.M (30) i R.N. (31) su odmah nakon saslušanja u Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu pušteni "jer nije bilo osnova za određivanje pritvora". Uhapšeni su u petak naveče zbog osnova sumnje da su počinili krivično djelo zlostavljanje u službi.

Ministar za ljudska prava BiH Mirsad Kebo i izvršni direktor Helsinškog komiteta za ljudska prava BiH Muhamed Džemidžić oštro su osudili ovakvo ponašanje policije.

"To je pokušaj ubistva"
Video-snimak koji je u subotu ujutro obajvljen na veb stranici www.youtube.com u kuću porodice pretučenog mladića donio je njegov mlađi brat, potvrdila je majka Raza Kubat.

"Snimak ovog zločina u našu kući donio je moj mlađi sin, koji je doživio šok kada ga je prepoznao. Onda smo otišli sa snimkom i prijavili policiji. Ja sam zgrožena kvalifikacijom ovog krivičnog djela 'zlostavljanje u službi'. Ovdje se radi o otmici i pokušaju ubistva", rekla je Kubatova, ističući da njen sin ne smije izaći na ulicu "jer su nasilnici na slobodi", te da se boji da će mu ponovo nauditi.
 

·
Registered
Joined
·
13,464 Posts
those cops are some sick bastards and real pussies for ganging up against a defenseless civilian.The same shit happened to that Zeljo fan in Zenica who unfortunately lost his life.Thank god this guy madeit out alive.
 

·
Registered
Joined
·
36,124 Posts
Ja bih im dao dozivotnu, kako se neko moze izivljavat na covjeku ovako?
 

·
Registered
Joined
·
36,124 Posts
Bosanac said:
how do you know its in Srajevo? i can't read the markings on the police car

didn't mean to insult sarajevo bosanac, it doesn't matter what city or what ethnicity these bastards are, it's disturbing this video.
 

·
Sheperdesque
Joined
·
21,256 Posts
Ero said:
didn't mean to insult sarajevo bosanac, it doesn't matter what city or what ethnicity these bastards are, it's disturbing this video.
dude i couldn't care less where its from as its just plain wrong
i was just curious how you knew it was from there
 

·
Registered
Joined
·
36,124 Posts
It said it in the report...
 
1 - 20 of 29 Posts
Top