Xtratime Community banner

1 - 3 of 3 Posts

·
Registered
Joined
·
323 Posts
Discussion Starter #1
Сакам да го слушнам вашето мислење во однос на фудбалските статистики. Имено, во Club Football од почетокот на овие квалификации почнавме да водиме софистицирани статистики за сите фудбалери од нашата репрезентација од натпреварите во квалификациите.

Со посебен софтвер и видео-анализа се забележуваат буквално сите статистички категории кај еден фудбалер како на пример:
вкупно допири со топка, успешни и неуспешни кратки и долги додавања, успешни и неуспешни дијагонали, одземени топки, загубени топки, направени фаули, претрпени фаули, удари на гол (дали со лева, десна нога или глава), зони на удар (во и надвор од шеснаесетник), процент на успешни додавања, успешни и неуспешни дриблинзи, повратни додавања, примени удари на гол и одбранети удари за голманот и т.н.

Ваквиот систем на анализа го користат понапредните репрезентации и клубови.... Пример за вакво нешто можете да најдете на следниве линкови:
статистики за хенрик ларсон, саха и руни: http://home.skysports.com/column.aspx?hlid=432626&lid=opta_analysis&title=Larsson+ready+for+Red+Devils&channel=
гери спид (болтон): http://home.skysports.com/column.aspx?hlid=433493&lid=opta_analysis&title=Opta:+Speed+surges+to+500&channel=
ешли кол:
http://home.skysports.com/column.aspx?hlid=434048&lid=opta_analysis&title=Opta:+Derby+day+for+Cole&channel=


Овие примери се колку да добиете слика за што се работи. Сега ваквите статистики се достапни за сите репрезентативци на Македонија кои настапија на изминатите 5 натпревари во квалификациите.

Што мислите за ваквата статистичка анализа? Дали е потребна? Нашите статистики му ги даваме на селекторот Катанец и тој кажа дека му се многу корисни во работата (што не прави особено горди нормално).
Сакав да ве прашам дали ве интересираат ваквите статистики за да ги објавам некаде на интернет... не знам точно на каков начин бидејќи се работи за табели....
 

·
Registered
Joined
·
2,261 Posts
zEk0 said:
Сакам да го слушнам вашето мислење во однос на фудбалските статистики. Имено, во Club Football од почетокот на овие квалификации почнавме да водиме софистицирани статистики за сите фудбалери од нашата репрезентација од натпреварите во квалификациите.

Со посебен софтвер и видео-анализа се забележуваат буквално сите статистички категории кај еден фудбалер како на пример:
вкупно допири со топка, успешни и неуспешни кратки и долги додавања, успешни и неуспешни дијагонали, одземени топки, загубени топки, направени фаули, претрпени фаули, удари на гол (дали со лева, десна нога или глава), зони на удар (во и надвор од шеснаесетник), процент на успешни додавања, успешни и неуспешни дриблинзи, повратни додавања, примени удари на гол и одбранети удари за голманот и т.н.

Ваквиот систем на анализа го користат понапредните репрезентации и клубови.... Пример за вакво нешто можете да најдете на следниве линкови:
статистики за хенрик ларсон, саха и руни: http://home.skysports.com/column.aspx?hlid=432626&lid=opta_analysis&title=Larsson+ready+for+Red+Devils&channel=
гери спид (болтон): http://home.skysports.com/column.aspx?hlid=433493&lid=opta_analysis&title=Opta:+Speed+surges+to+500&channel=
ешли кол:
http://home.skysports.com/column.aspx?hlid=434048&lid=opta_analysis&title=Opta:+Derby+day+for+Cole&channel=


Овие примери се колку да добиете слика за што се работи. Сега ваквите статистики се достапни за сите репрезентативци на Македонија кои настапија на изминатите 5 натпревари во квалификациите.

Што мислите за ваквата статистичка анализа? Дали е потребна? Нашите статистики му ги даваме на селекторот Катанец и тој кажа дека му се многу корисни во работата (што не прави особено горди нормално).
Сакав да ве прашам дали ве интересираат ваквите статистики за да ги објавам некаде на интернет... не знам точно на каков начин бидејќи се работи за табели....
Vo princip statistikite pomagaat vo mnogu raboti vo fudbalot no ne i vo site. Zal mi e sto se poveke statistiki preovladuvaat vo fudbalot bidejki se gubi fantazijata i sekoja nepredvidliva akcija na fudbalerite. So toa stanuva fudbalot mnogu takticki opredelen i po moe mislenje e toa glupo. No koga go kazuvam ova sekako deka statistikite bi mu dobredosle na Katanec bidejki moze mnogu ubavo da gi analizira site svoi igraci i so toa da vidi koj moze najdobro da odgovori najdobro na negovite zadaci.

Jas bi sakal da gi vidam statistikite i ovde na forumov pa i nie malce da prodiskutirame, bidejki i ovde na forumov imame mnogu experti vo fudbal:smileani:
 

·
Registered
Joined
·
323 Posts
Discussion Starter #3
TMRO said:
Vo princip statistikite pomagaat vo mnogu raboti vo fudbalot no ne i vo site. Zal mi e sto se poveke statistiki preovladuvaat vo fudbalot bidejki se gubi fantazijata i sekoja nepredvidliva akcija na fudbalerite. So toa stanuva fudbalot mnogu takticki opredelen i po moe mislenje e toa glupo. No koga go kazuvam ova sekako deka statistikite bi mu dobredosle na Katanec bidejki moze mnogu ubavo da gi analizira site svoi igraci i so toa da vidi koj moze najdobro da odgovori najdobro na negovite zadaci.

Jas bi sakal da gi vidam statistikite i ovde na forumov pa i nie malce da prodiskutirame, bidejki i ovde na forumov imame mnogu experti vo fudbal:smileani:
Ќе се обидам некако да ги склопам за да ги постирам тука.... ако не ми успее (бидејќи се големи табели) ќе го направам тоа кај мене на блог или на некоја друга страна....

Јас лично мислам дека статистиките се многу корисни бидејќи кога ќе видиш дека на пример Величе немал ниту едно грешно додавање цело прво полувреме против Англија, тоа значи нешто нели?
 
1 - 3 of 3 Posts
Top