Xtratime Community banner

Status
Not open for further replies.
1 - 20 of 60 Posts

·
Registered
Joined
·
2,350 Posts
Discussion Starter #1
Pismo upućeno FIFA-Disciplinskom komitetetu

Broj:01-519
Sarajevo, 17.10.2005.godine

FIFA
DISCIPLINSKI KOMITET

Gosp. Marco Villiger,
Sekretar

PREDMET: Izjava na okolnosti o incidentima na kvalifikacionoj utakmici za svjetsko prvenstvo 2006.godine u Njemačkoj između Srbije i Crne Gore i Bosne i Hercegovine, od 12.10.2005.godine

Poštovani gospodine Villiger,
Prije svega, ukoliko se zaista dokaže bilo kakva krivica od strane naših navijača na predmetnoj utakmici, mi ćemo biti spremni uputiti odgovarajuće izvinjenje FIFA-i.

Međutim, na osnovu svih informacija sa kojima mi raspolažemo, a koje ćemo, nadamo se, potkrijepiti i neoborivim dokazima, nemožemo se oteti utisku da je krivica naših navijača sasvim neznatna u odnosu na okolnosti koje su vladale u Beogradu.
Istina je slijedeća:

- Dostavili smo sve spiskove navijača Fudbalskom savezu Srbije i Crne Gore i Ministarstvu bezbjednosti BiH, te je saradnja organa bezbjednosti Srbije i Crne Gore i Bosne i Hercegovine bila na zadovoljavajućem nivou kada je riječ o pratnji navijača od granice do stadiona i nazad;
- Ipak, u povratku navijači su bili izloženi gađanju kamenjem i ostalim tvrdim predmetima, pa čak i vatrenim oružjem;
- FS SCG je sa svoje strane poduzeo sve što je bilo u njihovoj moći što se tiče pratnje i ukupne pažnje prema igračima i rukovodstvu oba tima ( ''A'' i ''U-21'' ) kao i delegaciji;
- Kao što stoji u izvještaju službenih lica FIFA-e, navijači BiH su odmah po ulasku u ranije određeni sektor na tribini bili izloženi napadima sa obje strane (juga i istoka) raznim tvrdim predmetima (kamenje, beton i sl.), stolicama, flašama kao i raznim eksplozivnim sredstvima od strane navijača SCG, topovski udari punjeni crnim barutom i trotilom (oko 20), Bengalske baklje (više od 20), signalne rakete (3-tri), itd.
- Navijači BiH su prvobitno odvaljivali sjedišta prvenstveno u cilju zaštite vlastitih života, a kasnije su ih izbacivali izvan sektora u kojem su bili smješteni;
- Najveći problem je nastao kada se veća grupa navijača SCG probila pored policije do prostora sa navijačima iz BiH, kanalom dubokim oko 2(dva) metra koji razdvaja teren i gledalište, noseći razne tvrde predmete (palice, kamenje i sl.), pa čak i noževe.Tada su navijači BiH bacali na njih sjedišta preko policijskih snaga,a ne na policiju kao što piše u izvještaju službenih lica;

- Prilikom intoniranja himne kao i prije i tokom utakmice pored bengalskih vatri koje su bačene na naše navijače bačeno je i mnogo tvrdih predmeta, stolica, flaša, ostalih eksplozivnih sredstava uz nesnošljive zvižduke uzvikivane su najmračnije parole najuvredljivijeg fašističkog i nacionalističkog sadržaja pa čak i veličanje i podrška ratnim zločincima za kojim traga Haški sud (Karadžić i Mladic).Skoro 98% od 50.000 gledalaca nije ustalo na noge prilikom intoniranja himne već su sjedili, što nije fer ni korektno, a što je bio početni motiv za nekorektno navijanje i navedene napade na naše navijače.

- FS SCG je za ovu utakmicu omogućio u Bosni i Hercegovini kupovinu ulaznica navijačima iz BiH koji navijaju za SCG u neograničenim količinama što je uveliko doprinijelo stvaranju neviđene atmosfere jer su navijači SCG iz BiH bili najveći izgrednici kojima je dozvoljeno unošenje svih vrsta ekspolozivnih sredstava, tvrdih predmeta, noževa, flaša, transparenata najuvredljivijih sadržaja, od kojih je najgori bio: ''Nož, žica, Srebrenica'' i isiticanje zastave poznatih ''Škorpiona'' iz Srbije koji su izvršioci genocida( vidi se na kaseti u prilogu).

- Kapiten BiH tima tražio je od sudije prekid, odnosno zaustavljanje utakmice zbog napada navijača SCG na naše navijače.Sudija to nije dozvolio;
- Postavljamo i pitanje: Da li bi FIFA dozvolila da Izrael igra protiv Njemačke ako bi bio istaknut transparent: '' Plin, Komora, Aušvic'' (kao što je poznato u Srebrenici je 1995.godine izvršen Genocid nad bošnjacima od strane srpskih nacionalista).Ove navode možete provjeriti u Hagu.

A, navijačima BiH oduzeta su sva sredstva bez uvredljivih sadržaja, pa čak i transparente sa slikom Kapitena Barbareza i zastavu BiH. Kao što Vam je poznato na utakmici u Sarajevu između istih reprezentacija, navijačima iz BiH koji su navijali za SCG mi smo poslali svoje autobuse koje smo dovezli na stadion i odvezli sa stadiona bez ikakvih incidenata i napada od strane navijača BiH. Ovo smo uradili kako bismo na ulicama spriječili nerede većih razmjera i obzirom da smo potpuno svjesni da veliki broj navijača iz BiH navija za SCG, od koje činjenice ne smijemo zatvarati oči, što nije bio slučaj u Beogradu.

Prije svega danima je stvarana medijska atmosfera u SCG čime je ionako ogroman animuzitet svakim danom uvećavan.Isto tako, i nakon utakmice mediji iz SCG su pisali neistine (da je prva stolica poletjela od navijača BiH, da su navijači SCG isticali samo nacionalne, a ne nacionalističke i fašističke parole i sl.).Također, svemu je doprinijela i nagradna igra koja je objašnjena čak i na ulaznicama na kojima je pisalo: ''Nagradna igra obuhvata učesnike sa prebivalištem na području Srbije i Crne Gore i Republike Srpske...''.Kao što Vam je poznato Republika Srpska je jedan od dva Entiteta Bosne i Herecegovine.
Na ovaj način je učinjeno priznavanje dijela Bosne i Hercegovine sastavnim dijelom Srbije i Crne Gore čime je načinjena diskriminacija i uvećan animuzitet između navijača cijele Bosne i Hercegovine, a što se može negativno odraziti i na odnose u domaćim takmičenjima.
- NS/FS BiH će učiniti sve što je u njegovoj moći da se tenzije smanje i da se ne naruše odnosi između dva saveza te da se u budućnosti na utakmicama između naših reprezentativnih selekcija ne dešavaju incidenti i da se uspostave novi kontakti, suzbiju daljnje tenzije, pa čak i proširi naša saradnja na prijateljskoj osonovi.Nadamo se da će naši navijači shvatiti ukupnu specifičnost i da neće uzvratiti istom mjerom.
Uz poštovanje, hvala na razumjevanju i saradnji!

GENERALNI SEKRETAR
Munib Ušanović

• Prilog: Specifikacija 9(devet) dokaza
SPECIFIKACIJA PRILOGA:
Prilog 1:
- Izvod iz informacije oficira bezbjednosti NS/FS BIH, gospodina Vjekoslava Šimunovića,
Prilog 2:
- Izvod iz informacije od strane navijača ''BH Fanatikosi'',
Prilog 3:
- Spiskovi navijača (cca.550)
Prilog 4:
- Spiskovi povrijeđenih navijača i nalazi ljekara
Prilog 5:
- Dokumentacija o oštećenim autobusima i nalaz MUP-a TK o oštećenju vozila vatrenim oružjem
Prilog 6:
- Video VHS kaseta (FTV)
Prilog 7:
- Mini digitalna video kaseta (NTV Hayat)
Prilog 8:
- Fotografije (Dnevni Avaz)
Prilog 9:
- Ulaznica ( u vezi nagradne igre)

Prilog 1:
- Izvod iz informacije oficira bezbjednosti NS/FS BIH, gospodina Vjekoslava Šimunovića:
Dana 07.10. 05. god. u prostorijama NS/FS BIH održan je sastanak na kojem su bili prisutni uz predstavnike Saveza i predstavnici policije Kantona Sarajevo,ZD Kantona a kontaktirani su i predstavnici MUP- a Republike Srpske prilikom čega je dogovoreno slijedeće :
- da svaka navijačka skupina odnosno autobus navijača mora imati koordinatora sa kompletnim podacima o broju navijača čija će zadaća biti koordiniranje o svim segmentima vezanih za put Sarajevo- Beograd- Sarajevo;
- da će prilikom ulaska u autobuse policija izvršiti detaljne pretrese svih navijača prilikom čega će biti izuzeti svi predmeti ( alkohol, baklje- pirotehnička sredstva kao i svaki drugi tvrdi predmet kojim bi se eventualno mogla nanijeti ozljeda, transparenti uvredljivog ili nacionalističkog sadržaja i sl.);
- da se kao navijački rekviziti ne nose klupska obilježja nego samo reprezentativna ( majica kapa, šal itd.) i državna zastava;
- da se neće dozvoliti ulazak u autobus pijanim i drogiranim osobama i osobama koje već tada nemaju ulaznice za utakmicu.
- da će policija organizirati pratnju autobusa od Sarajeva do izlaska iz BIH na granici u Orašju a dalje policija iz MUP-a Republike Hrvatske do ulaska u SCG gdje će ih preuzeti policija MUP-a SCG i pratiti do samog stadiona.
- Koordinatorima (vođama navijačkih skupina) je naloženo da ne dozvole zaustavljanje autobusa na mjestima gdje bi moglo doći do incidenata.
Sa svim ovim detaljima upoznati su vođe navijačkih skupina na sastanku održanom 09.10. 2005. god. također u prostorijama NS/FS BIH u prisustvu generalnog sekretara, gosp.Ušanovića, selektora Blaža Sliškovića i komesara za bezbijednost ispred NS/FS BIH, gosp. Vjekoslava Šimunovića.

Svi ovi detalji su također izneseni na jutarnjem «brifingu» na dan odigravanja utakmice gospodi: delagatu utakmice, kontroloru za suđenje, sudijama utakmice, šefu policije zaduženom za osiguranje utakmice, gosp. Despotović Miladinu, komesaru za bezbjednost FS SCG, gospodinu Ljubisavu Sekuliću, a posebno gospodinu ALANU HUTCHINGSU komesaru za sigurnost ispred FIFA-a. Na istom sastanku mi je saopćeno da će se vršiti detaljan pretres svih navijača najmanje na dva punkta prilikom ulaska u stadion te da ne postoji mogućnost unošenja bilo kakvih predmeta koji inače nisu dozvoljeni na utakmicama. Isto vrijedi i za transparente odnosno nacionalistička obilježja.

Pismo upućeno FIFA-Disciplinskom komitetetu(prilog2)

Prilog 2:
- Izvod iz informacije od strane navijača ''BH Fanatikosi''
Prije odlaska na utakmicu u Beograd (SCG-BiH) imali smo dva pripremna sastanka NS/FS BIH sa čelnicima i komesarom za bezbjednost ovog Saveza. Na tim sastancima je dogovoreno slijedeće:

plan puta za Beograd, imenovanje osoba za koordinaciju, ponašanje navijača tokom puta i na stadionu ( postignut dogovor o zabrani konzumiranja alkohola i ostalih opojnih sredstava, korištenja pirotehničkih sredstava i uvredljivih transparenata), što je u potpunosti ispoštovano.Pokret navijača BH Fanatikosi je krenuo iz Sarajeva 12.10.2005.godine, u 7.20 sati.Put do Tuzle uz policijsku pratnju je protekao bez incidenata.Tu su nas čekali navijači iz Tuzle, Lukavca, Zenice i Austrije.

U Tuzli je formirana kolona koja je krenula prema graničnom prelazu Orašje, gdje nas je čekao još jedan autobus navijača iz Austrije (Beča).Tokom cijelog puta do granice BiH imali smo pratnju domaće policije.Na Hrvatskoj granici nas je preuzela hrvatska policija koja nas je pratila do granice između Hrvatske i Srbije i Crne Gore. Put kroz Hrvatsku je protekao bez ikakvih incidenata i problema.Pri dolasku na granicu SCG smo detaljno pregledani i tu nas je čekao veliki broj srpske specijalne policije (žandarmerije).Nakon pregleda formirana je kolona koja je bila opkoljena žandarmerijom i uz pratnju helikoptera krećemo na put ka Beogradu.Put do stadiona ''Marakana'' je protekao bez problema, mada su na mnogim mjestima na autoputu bili navijači SCG koji su nas propratili uvredljivim parolama i navijanjem.Na stadion smo stigli oko 18.20 sati, gdje su nas stadionski redari detaljno pregledali ( oduzeli su nam slijedeće: kovanice, ključeve, transparente bez uvredljivih sadržaja a koje su nakon toga predali navijačima SCG a oni ih spalili).

Na stadionu smo odmah napadnuti i dočekani uvredljivim transparentima od strane navijača SCG.Na nas su bacane kovanice, komadi betona, staklene flaše, stolice, komadi lavaboa i metalne šipke, a sve sa ciljem da nas otjeraju sa stadiona.Druga veća skupina je opkolila sve izlaze tribine gdje smo bili.Kako se stadion počeo puniti, napadi su postali sve žešći, a navijanje sve uvredljivije, tako da smo se osjećali kao da smo židovi u Aušvicu koje su ubijali fašisti.Među navijačima SCG smo vidjeli bezbroj uvredljivih transparenata:

''Nož, žica,Srebrenica'' uz sliku dva škorpiona ( škorpioni su bili glavni izvršitelji genocida u Srebrenici), ''Hvala Ratko'' (ratni zločinac za kojim traga Hag)...itd.Na njohovo fašističko i nacionalističko navijanje, mi smo odgovorili neuvredljivim navijanjem bodreći našu reprezentaciju koja je multietnička.Prije početka utakmice na našoj tribini je bilo povrijeđenih navijača kojima nije pružena nikakva medicinska pomoć.

Policija je sve to indolentno posmatrala i tek na našu intervenciju otprilike oko 20.00 sati, dobili smo medicinsku pomoć za povrijeđene na našoj tribini.Prilikom intoniranja državne himne BiH, navijači SCG su pokušali u nekoliko navrata da probiju obruč policije.Njihov proboj je bio propraćen bacanjem stolica i kamenja.Bili su udaljeni od nas 7-10 metara. Broj povrijeđenih navijača BiH je bio sve veći među kojima je bilo teže povrijeđenih koji su trebali biti hitno prebačeni u bolnicu, međutim njihovo prebacivanje nije bilo moguće zbog navijača SCG koji su opkolili izlaze. Uz asistenciju i pomoć policijskih snaga naši povrijeđeni navijači su morali obući redarske florescentne prsluke kako bi napustili stadion i bili prebačeni u bolnicu.Napadi na nas su bili žestoki, tako da su u jednom momentu navijači SCG probili obruč s obje strane i kroz kanal koji odvaja tribine od terena pokušali da uđu na našu tribinu.Bili su naoružani noževima i metalnim šipkama.

Njihov proboj je bio podržan bacanjem kamenja, stakla, topovskim udarima i bakljama.Intervencija policije je zakasnila, tako da smo bili prinuđeni da spašavamo svoje živote u svrhu samoodbrane.Moramo napomenuti da su ovi napadi trajali konstantno od našeg ulaska na stadion do našeg izlaska sa stadiona.Na stadionu nas je policija zadržala dva sata, s tim da smo još čekali povratnike teško povrijeđenih navijača iz bolnice.Kasnije saznajemo da su naši teže povrijeđeni navijači u bolnici bili napadnuti i diskriminirani tako sa su uz intervenciju policije morali napustiti bolnicu policijskim kolima kojima su i dovezeni do naših autobusa ispred stadiona.

Kolona autobusa je krenula sa stadiona u 00.45 sati.Na izlazu iz Beograda smo napadnuti od strane navijača SCG raketama, topovskim udarima, bakljama, kamenjem, pa čak je pucano i vatrenim oružjem na jedan od autobusa.Nakon toga napada na koji nismo uzvratili krenuli smo ka granici između SCG i Hrvatske.Na Hrvatskoj granici policija Republike Hrvatske je izvršila uviđaj i napravila snimak i službenu zabilješku o napravljenoj šteti na autobusima.Naš put kroz Republiku Hrvatsku je protekao bez ikakvih problema, a tako isto kroz Bosnu i Hercegovinu.

U Sarajevo smo stigli 13.10.2005.godine oko 08.00 sati ujutro, gdje nas dočekuje policija MUP-a Kantona Sarajevo koji odvode povrijeđene na davanje izjava.Svi povrijeđeni su evidentirani u MUP-u.
-Predsjednik BH Fanatikosa za BiH, gosp.Izudin Bečirčić.
............. -Sekretar BH Fanatikosa za BiH, gosp.Nizar Al-Tinawi.
............. -Član BH Fanatikosa za BiH, gosp.Gordan Mašović .

Prilog 3:
- Spiskovi navijača (cca.550)

Prilog 4:
Specifikacija povrijeđenih navijača
a) Teže povrijeđeni uz nalaze ljekara:
1. Mustafa Kajan- Mostar, BiH
2. Ajdin Karajko-Beč, Austrija
3. Mirnes Muhibić-Sarajevo, BiH
4. Adis Durkić- Mostar, BiH
5. Izudin Bečirčić-Zenica, BiH
6. Alem Mandžo-Sarajevo, BiH
7. Izet Prcić, Tuzla, BiH
b) Lakše povrijeđeni uz nalaze ljekara:
1. Muamer Mujezinović-Zenica, BiH
2. Velibor Terzić – Tuzla, BiH
3. Dejan Omić- Tuzla, BiH
4. Miralem Šuman – Tuzla, BiH
5. Ljubiša Vučinić – Tuzla, BiH
6. Sulejman Dorić – Tuzla, BiH
7. Mirza Karač-Tuzla BiH
8. Selver Trakić, Tuzla, BiH

c) Lakše povrijeđeni bez nalaza:

1. Benjo Dujmović – Zenica
2. Almir Abdulah- Zenica
3. Davor Ademović – Helsinborg, Švedska
4. Dženan Kušmić – Malmo, Švedska
5. Mersad Okan – Zenica
6. Reuf Salihovski –Zenica
7. Eldin Kurbašić – Sarajevo
8. Sabit Omerović-Beč, Austrija
9. Elvir Raščić – Geteborg, Švedska
10. Gordan Mašović- Sarajevo, BiH
11. Nizar A-Tinawi – Sarajevo, BiH
12. Omer Vraće – Njemačka
13. Edin Tarić-Njemačka
14. Edin Bećar-Njemačka
15. Kerim Hadžialić- Njemačka
16. Zaim Hadžialić – Njemačka
17. Švraka Muhamed-Sarajevo, BiH
18. Mirza Sokolović, Sarajevo, BiH
19. Emir Međedović, Sarajevo, BiH

Prilog 5:
- Dokumentacija o oštećenim autobusima i nalaz MUP-a o oštećenju vozila vatrenim oružjem i na drugi način

Prilog 6:
- Video kasete (VHS) -FTV BiH

Prilog 7:
- Mini digitalna video kaseta (NTV Hayat)

Prilog 8:
- Fotografije ( Dnevni Avaz)

Prilog 9:
- Ulaznica (u vezi nagradne igre)

Napomena:
- Kasetu sa utakmice ćete vjerovatno dobiti od FS SCG u kojoj se, nažalost, ne vide uopšte incidenti na tribinama.
 

·
Registered
Joined
·
2,350 Posts
Discussion Starter #2
FIFA President says racism must cost offenders points not fines

(REUTERS) 13 Oct 2005 FIFA President Joseph S. Blatter, says racism at matches should be penalised by clubs or national teams losing points rather than paying fines.

Blatter, in an hour-long interview on BBC Radio Five Live on Thursday, said he thought financial penalties for offenders were inappropriate because there was too much money in football and fines are easily paid.

"There must be a sporting sanction (against offenders)," he said. "It is about points, they must lose points.

"Also the match should be stopped and those who have been racist should be identified by the surveillance and kicked out of the ground."

Blatter added that FIFA took a tough stance against racism but said the 45,000 pounds ($78,670) fine handed out to the Spanish FA after home fans racially taunted England players in a friendly in a Madrid a year ago was not enough.

"It was easy for them," he said, "there is too much money in football."

However, Blatter said teams would not be deducted points if there was racism at the FIFA World CupTM finals in Germany next year.

"The World Cup is a competition held over a very short period, it is not a league programme of 40 or 42 matches," he said. "Also it is a knockout competition and it would be very dangerous to have that system in the World Cup.

"Bad fans could organise racism, it is not practical to deduct points at the World Cup, we have to find a middle ground."

He also said FIFA's monthly world rankings system would provide the basis of seeding for the World Cup draw in December but that other factors would also influence the outcome.

The World Cup organising committee will decide on the seeds at a meeting in Leipzig on December 6, three days before the draw.

In an article in Britain's Financial Times on Wednesday, Blatter accused the owners of the world's richest clubs of creating a "Wild West-style of capitalism" that threatens to kill the game.

Blatter said FIFA were setting up a task force to examine the "pornographic amounts of money" that have created big divisions in the sport.

"More than ever before, the majority is fighting with spears, while the greedy few have the financial equivalent of nuclear warheads," he wrote in his occasional column in the newspaper.

He returned to that subject on Thursday, saying the vast amount of money poured into several rich clubs was destroying the "solidarity of football".
 

·
Registered
Joined
·
4,922 Posts
hmm the question is how many points? after all this fiasco serbia created, they should be penalized for something other than simple fines, as stated above.
 

·
Sheperdesque
Joined
·
21,256 Posts
let's keep personal opinions aside for now, at least until we hear what FIFA's verdict is
that way we'll ensure the thread does not turn into a warzone
 

·
Registered
Joined
·
2,350 Posts
Discussion Starter #7
hungaria said:
Is that letter available in english?
Well obviously the english version was sent to Fifa but I couldn't find it anywhere and it's too long to translate.
 

·
Registered
Joined
·
10,914 Posts
Boys, unfortunatley, nothing major will happen.

Most likley a hefty fine. The other thing that may happen is the stadium being suspended. Unfortunatley though, they are not going to take points away, or cancel results, when it comes to Qualifying for these big tournaments.

Even the FIFA president said that. He said there could not be stiff penalties for a big event like the World Cup, well I think that goes for qualifying as well, because of one factor he mentioned, and that is the amount of games they play in qualifying as well. (not that many)
 

·
Registered
Joined
·
2,350 Posts
Discussion Starter #10
Sekretari N/FS BiH i FS SCG sastali se u Beogradu

Traže zajednički prijem u FIFA


Munib Ušanović, generalni sekretar Nogometnog/Fudbalskog saveza, jučer je otputovao u sjedište Svjetske fudbalske federacije (FIFA) u Cirihu, gdje je predao dokumantaciju prema kojoj iz bh. kuće fudbala žele utvrditi da navijači naše reprezentacije nisu krivci za incidente na kvalifikacionoj utakmici sa SCG.

Kao što je poznato, FIFA je pokrenula disciplinsku prijavu protiv FS SCG, ali i N/FS BiH, zbog incidenata na "Marakani" u odlučujućoj utakmici za plasman na Svjetsko prvenstvo u kojoj je naš nacionalni tim poražen rezultatom 0:1, a danas je bio krajnji rok za dostavljanje svih dokaza koje su nacionalne asocijacije trebale prikupiti u svoje odbrane pred FIFA.

"Na putu sam za Cirih i svi materijali s naše strane biće predati u roku koji nam je FIFA dostavila. Ujutro (petak, op.a) ću imati sastanak sa Heincom Tanhlerom, direktorom Pravne službe FIFA, i Markom Viligerom, sekretarom Disciplinskog komiteta FIFA", rekao je Ušanović.

Prije odlaska u Cirih, Ušanović se u Beogradu sastao sa Zoranom Damjanovićem, generalnim sekretarom FS SCG. Sastanku je prisustvovao i Tomislav Leko, ambasador naše zemlje u SCG, a potpisan je i zajednički protokol u kojem između ostalog piše:

"Sastanak je održan u cilju zajedničkog usaglašavanja stavova o incidentima na utakmici koja je odigrana 12. oktobra na 'Marakani' i prevazilaženju nesuglasica, te iznalaženja rješenja za buduće odnose dva nacionalna fudbalska saveza. Posebno je naglašeno što realnije predstavljanje specifičnosti odnosa dvije zemlje u odnosu na događaje koji su se dešavali na ovim prostorima od 1992. godine do danas. Zajednički stav je, da se predloži FIFA prijem delegacije dva saveza prije održavanja sastanka Disciplinske komisije FIFA, na kojem će se razmatrati cijeli slučaj, odnosno pitanja vezana za incidente na pomenutoj utakmici."

U SCG strahuju od diskvalifikacije sa Svjetskog prvenstva

Disciplinska prijava FIFA protiv FS SCG i N/FS BiH nije uzburkala strasti samo u fudbalskim krugovima naše zemlje. Ako je suditi po jučerašnjem pisanju sportsko-novinske agencije "Sportska centrala" iz Beograda, koja je analizirala eventualne kazne za FS SCG, u zamlji naših istočnih susjeda strahuju i od diskvalifikacije sa Svjetskog prvenstva.

"Ovih dana u našu redakciju stiglo je dosta pitanja čitalaca u vezi sa očekivanom kaznom FIFA. Neki od njih su izrazili bojazan da bi naša reprezentacija mogla čak i da bude diskvalifikovana sa Svetskog prvenstva u Nemačkoj", piše između ostalog na stranici "Sportske centrale".
 

·
Registered
Joined
·
2,350 Posts
Discussion Starter #11
Mediji u SiCG: Reprezentacija SiCG bi mogla čak da bude diskvalifikovana sa Svjetskog prvenstva 2006Fudbalski savez Srbije i Crne Gore očekuje konačnu odluku FIFA-e po pitanju kazne zbog incidenata na posljednjoj utakmici protiv Bosne i Hercegovine u okviru kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2006 u Njemačkoj.


Kako navodi vrlo čitani srbijanski sportski Internet magazin Sportska centrala, "ovih dana je u našu redakciju stiglo dosta pitanja čitalaca u vezi očekivane kazne FIFA-e. Neki od njih su izrazili bojazan da bi reprezentacija Srbije i Crne Gore mogla čak i da bude diskvalifikovana sa Svjetskog prvenstva 2006 u Njemačkoj, što nije daleko od istine", zaključuje uvodničar ovog Internet magazina.

Podsjetimo, fudbalskom savezu Srbije i Crne Gore je 17. oktobra stigla disciplinska prijava iz FIFA-e zbog dešavanja na tribinama stadiona "Marakana", pa iz tog razloga ovaj savez u narednom periodu može očekivati sankcije. Npr., novčane kazne kreću se u iznosu od 300.000 do 1.000.000 švicarskih franaka.

Fudbalskom savezu Srbije i Crne Gore se prije svega stavlja na teret ponašanje navijača, a službena lica su do detalja zabilježila svako ubacivanje baklji i petardi na teren i atletsku stazu, kao i brojne zapaljene bengalske vatre, prije, za vrijeme i naročito poslje kvalifikacione utakmice sa BiH 12. oktobra na stadionu "Marakana" u Beogradu.
 

·
Sheperdesque
Joined
·
21,256 Posts
Petkovic urges friendly welcome for Bosnia-Herzegovina
12 October 2005
by Reuters

Serbia and Montenegro coach Ilija Petkovic has urged Belgrade to be a good host to Bosnia-Herzegovina when the two sides meet in a decisive FIFA World Cup™ qualifier later on Wednesday.
"We were good guests in Sarajevo and I really want us to be good hosts here," he told reporters before the team's final practice session.

It will be the first meeting between the two sides in the Serbian capital since the end of the bloody 1992-95 ethnic war in Bosnia. More than 200,000 Serbs, Muslims and Croats died during 43 months of fighting, and the wounds are deep.

Last October, Bosnian police outnumbered the several hundred visiting fans from Serbia and Montenegro in an emotionally-charged reverse fixture in Sarajevo, which ended in a 0-0 draw.
Contrary to fears, there was no fan violence, just insults. Strong security measures are in place for the Belgrade match and both camps have gone out of their way to play down the political aspect of the game.

"We hope that the pitch will be the only focus of attention (...) and that this event will be remembered only for the football," Serbia and Montenegro football association spokesman Aleksandar Boskovic told Reuters.

Police and security officials said the fans would be monitored at all times by cameras set up around the stadium, rigorously searched for banned objects while those under the influence of alcohol will be turned away.

Bosnia's fans will be escorted by police to the stadium from the border and back and additional measures have been taken to keep them separated from the home fans.

"From the moment they enter (Serbia and Montenegro) until they leave, they will be under the surveillance of Serbian police and they will be the last to leave the stadium," a senior Serbian soccer official said.

Petkovic has also made it clear that hospitality aside, the Serbo-Montenegrins' main concern was to come out on top in the winner-take-all match and reach the FIFA World Cup finals.

"We are only interested in the footballing aspect of the match and we want to win it, clinch the group and qualify for the World Cup finals," he said.

The Serbs lead Group 7 with 19 points and will qualify directly for Germany 2006 if they win. They could also go through with a draw while Bosnia have a realistic chance of snatching a play-off berth only if they win
Even though it's from before the match i think this is a very interesting article i found on the FIFA website....
 

·
Registered
Joined
·
2,350 Posts
Discussion Starter #13
FIFA dopunila prijavu protiv FSSCG

Iz sjedišta FIFA-e u Zuerichu u Fudbalski savez Srbije i Crne Gore stigla je dopuna disciplinske prijave protiv ovog saveza zbog rasističkih transparenata i navijanja za vrijeme utakmice kvalifikacija za plasman na SP između SCG i BiH, javlila je Agencija B92.

Kako je saopćio generalni sekretar saveza Zoran Damjanović FSSCG će do 24.oktobra dostaviti svu dokumentaciju u sjedište FIFA-e.

"Prikupljamo dokumentaciju i do 24.oktobra dostavit ćemo odgovor FIFI, a hitno smo zahtijevali i zajedničku posjetu delegacija dva saveza, organima FIFA kako bi na licu mjesta razjasnili sve nedoumice i prevazišli eventualne nesuglasice", kazao je Damjanović.
 

·
Registered
Joined
·
2,350 Posts
Discussion Starter #14
Zajednički prijem u FIFA: Sekretari N/FS BiH i FS SiCG se sastali u Beogradu / Spomenuta i 1992.!?

Munib Ušanović, generalni sekretar N/FS BiH, jučer je otputovao u sjedište FIFA-e u Cirihu, gdje je predao dokumantaciju prema kojoj iz bh. kuće fudbala žele utvrditi da navijači BiH nisu krivci za incidente na kvalifikacionoj utakmici sa SiCG.

Kao što je poznato, FIFA je pokrenula disciplinsku prijavu protiv FS SiCG, ali i N/FS BiH, zbog incidenata na "Marakani" u odlučujućoj utakmici za plasman na Svjetsko prvenstvo u kojoj je naš nacionalni tim poražen rezultatom 0:1, a danas je bio krajnji rok za dostavljanje svih dokaza koje su nacionalne asocijacije trebale prikupiti u svoje odbrane pred FIFA.

"Na putu sam za Cirih i svi materijali s naše strane biće predati u roku koji nam je FIFA dostavila. Ujutro (petak, op.a) ću imati sastanak sa Heincom Tanhlerom, direktorom Pravne službe FIFA, i Markom Viligerom, sekretarom Disciplinskog komiteta FIFA", rekao je Ušanović.

Prije odlaska u Cirih, Ušanović se u Beogradu sastao sa Zoranom Damjanovićem, generalnim sekretarom FS SiCG. Sastanku je prisustvovao i Tomislav Leko, ambasador naše zemlje u SiCG, a potpisan je i zajednički protokol u kojem između ostalog piše:

"Sastanak je održan u cilju zajedničkog usaglašavanja stavova o incidentima na utakmici koja je odigrana 12. oktobra na 'Marakani' i prevazilaženju nesuglasica, te iznalaženja rješenja za buduće odnose dva nacionalna fudbalska saveza. Posebno je naglašeno što realnije predstavljanje specifičnosti odnosa dvije zemlje u odnosu na događaje koji su se dešavali na ovim prostorima od 1992. godine do danas. Zajednički stav je, da se predloži FIFA prijem delegacije dva saveza prije održavanja sastanka Disciplinske komisije FIFA, na kojem će se razmatrati cijeli slučaj, odnosno pitanja vezana za incidente na pomenutoj utakmici."

U SCG strahuju od diskvalifikacije sa Svjetskog prvenstva

Disciplinska prijava FIFA protiv FS SiCG i N/FS BiH nije uzburkala strasti samo u fudbalskim krugovima naše zemlje. Ako je suditi po jučerašnjem pisanju sportsko-novinske agencije "Sportska centrala" iz Beograda, koja je analizirala eventualne kazne za FS SiCG, u zamlji naših istočnih susjeda strahuju i od diskvalifikacije sa Svjetskog prvenstva.

"Ovih dana u našu redakciju stiglo je dosta pitanja čitalaca u vezi sa očekivanom kaznom FIFA. Neki od njih su izrazili bojazan da bi naša reprezentacija mogla čak i da bude diskvalifikovana sa Svetskog prvenstva u Nemačkoj", piše između ostalog na stranici "Sportske centrale".
 

·
Registered
Joined
·
2,350 Posts
Discussion Starter #15
FIFA dopunila prijavu protiv FS SiCG: Imamo zvaničnu potvrdu da smo učesnici SP u Njemačkoj 2006!?Iz sjedišta FIFA-e u Cirihu u FS SiCG stigla je dopuna disciplinske prijave protiv ovog saveza zbog rasističkih transparenata i navijanja za vrijeme utakmice kvalifikacija za plasman na SP između SiCG i BiH.


Kako je saopštio generalni sekretar FS SiCG Zoran Damjanović oavj savez će do 24. oktobra dostaviti svu dokumentaciju u sjedište FIFA-e. On je dodao da nastup SiCG na SP 2006 zbog ovoga ne dolazi u pitanje, već da će ovaj savez biti kažnjen novčano.

Očito, u svjetskoj "kući fudbala" i dalje nisu stavili "ad acta" utakmicu u kojoj se reprezentacija SiCG pobjedom plasirala na SP 2006, a u dopuni prijave na teret FS SiCG se stavljaju transparenti sa rasističkom pozadinom, kao i navijačka skandiranja sa neprijateljskom sadržinom prema Bosni i Hercegovini.

- Prikupljamo dokumentaciju i najkasnije do 24.oktobra dostavićemo odgovor svjetskoj "kući fudbala", a hitno smo zahtjevali i zajedničku posjetu delegacija dva saveza, organima FIFA-e kako bi na licu mjesta razjasnili sve nedoumice i prevazišli eventualne nesuglasice, konstatovao je generalni sekretar FS SiCG Zoran Damjanović.

Već je juče na Terazijama 35 povučen i prvi korak u cilju još boljeg poboljšanja odnosa sa čelnicima N/FS BiH, a njemu su pored Zorana Damjanovića prisustvovali još generalni sekretar N/FS BiH Munib Ušanović i ambasador BiH u Beogradu Tomislav Leko.

- Naše relacije su godinama unazad veoma prijateljske i niko od njih nema ni najmanju primjedbu na gostoprimstvo u Beogradu, kao ni na zajedničku saradnju prilikom organizacije utakmice. Želimo što prije da izađemo pred FIFA-u i razjasnimo sve detalje. Ne krijemo da je bilo određenih propusta i u našoj organizaciji, ali se nadamo da sankcije FIFA neće biti previše oštre, napomenuo je Damjanović.

Gotovo svi mediji u BiH proteklih dana čak dovode u pitanje i plasman SiCG na SP 2006, pa se spominje i eventualna nova utakmica.

- Nema ni govora o tome, jer smo upravo iz Ciriha od generalnog sekretara Ursa Linsija dobili i zvaničnu potvrdu da smo učesnici SP u Njemačkoj 2006. Najrealnije je da očekujemo novčanu kaznu, već sam rekao da se ona kreće u iznosu od 300.000 do milion švicarskih franaka, ističe prvi operativac FS SiCG.

"Treće poluvrijeme" sa Marakane očito nikako da se završi ni u Cirihu ni u Sarajevu. Glavno pitanje juče je na Terazijama bilo ko je u stvari i zbog čega dojavio FIFA-i priču o rasističkim transparentima i nedoličnom navijanju jer takvih zapažanja nije bilo u izvještaju delegata. Ne bi trebalo zaboraviti da su potpuno identične, možda i gore scene viđane na "Koševu" prošle godine, pa niko iz FS SiCG nije ni pomislio da odreaguje nesportski i traži "hleba preko pogače".

Da li su prijateljski odnosi sa N/FS BiH zaista tako prijateljski koliko mi mislimo ili se iza kulisa krije nešto sasvim drugo, možda uplitanje i neke treće zainteresovane strane, najbolje će pokazati upravo skorašnji prijem pred zvaničnicima u Švicarskoj?
 

·
Registered
Joined
·
2,350 Posts
Discussion Starter #16
Ušanoviću, dosta je!

Istog dana kada je FIFA pooštrila stav prema SCG i slučaju dodala optužbu za rasizam, Ušanović je bez ičijeg znanja sa beogradskom gospodom potpisao protokol


Sve ima svoje granice, ali generalni sekretar Nogometnog saveza BiH Munib Ušanović svoju je definitivno prešao.
Nakon što je po povratku naše reprezentacije iz Beograda šokirao sve i u neodmjerenim izjavama o navijačima izjednačio žrtvu i agresora, prvi operativac našeg saveza prekjučer se, ničim izazvan i niotkoga ovlašten, stvorio u srbijanskoj prijestolnici i sa čelnicima Fudbalskog saveza SCG potpisao nekakav zajednički protokol o tobožnjem usaglašavanju stavova i prevazilaženju nesuglasica nastalih poslije mučnog kvalifikacionog meča na Marakani.
Da stvar po njega bude gora, to se dogodilo istog dana kada je FIFA odlučila pooštriti stav prema SCG i prigovoru za lošu organizaciju meča dodala utemeljenu optužbu za rasizam na stadionu.
Potpisujući tzv. protokol, bez prethodnog stava bilo koga iz Saveza, Ušanović je, za nepovjerovati, uz pečat stavio i stav u kojem se traži "što realnije predstavljanje specifičnosti odnosa dvije zemlje u odnosu na događaje koji su se dešavali na ovim prostorima od 1992. do danas".
Kakve, Munibe, specifičnosti, kakvi odnosi i kakvo crno prevazilaženje nesuglasica?! Stvar je vrlo jednostavna: kao što su prije nešto više od deset godina iz Beograda dirigirali klanje, tako su šutke ili odobravajući posmatrali četničko orgijanje i krvarenje naših navijača na Marakani.
Bili smo tamo te srijede, vidjeli užasne transparente "Nož, žica, Srebrenica" i "Hvala ti, Ratko", čuli skandiranje cijelog stadiona "Ubij Turčina", svjedočili divljačkim nasrtajima na naše hrabre navijače...
Sve i da ono što je uradio ima makar i promil pragmatičnog smisla i promišljanja, moralno gledajući, to je pravi Ušanovićev sunovrat.
Zar ne bi trebalo da se beogradska gospoda pojavi u Sarajevu i javno izvini za koljačke orgije na Marakani i vrijeđenje čak i mrtvih sinova Srebrenice?
Ni prvi ljudi reprezentacije BiH, ni navijači, ni fudbalska vlada naše zemlje nije imala pojma o tome šta Ušanović u Beogradu kuha. Otkud, zaista, takva samovolja i ko će konačno reći Ušanoviću, dosta je!
 

·
Registered
Joined
·
2,350 Posts
Discussion Starter #17
Oficijalna reakcija BHF-a povodom racisticko - fasistickih nereda na Marakani!

Postovana Gospodo,

Ispred udruzenja Bosanskih Sportskih navijaca, BHFanaticos, zelio bih da Vam izrazim nase razocarenje i prepast s obzirom na incidente koja su se desila prije, tokom i poslije utakmice koja je igrana u Beogradu (Srbija i Crna Gora) u Srijedu, 12 Oktobra 2005 izmedu nacionalnih timova Srbije i Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Mi smatramo da ono sto se desilo na ovoj utakmici je prekrsaj pravila FIFA-e koja propisuju sportska ponasanja. Sto se i podudara sa clanom 115 (2) od FIFA Disciplinske Komisije. Zelimo da obavijestimo FIFA Disciplinsku Komisiju o dogadjajima koji zasluziju kaznu te Vas zamolimo da uradite svoj dio. Ovo pismo je upuceno da sluzi Disciplinskoj Komisiji kao skraceni izvjestaj do sada ne vidjenih desavanja na vec spomenutoj utakmici. Isto tako, prilozene slike i video material potvrduju dogadaje, mada nisu kompletni i trebaju samo da sluze za vase informacije. U slucaju da zahtijevate jos dokaza, mi cemo Vam rado izaci u susret i poslati vam odgovarajuci materijal.

Naj vaznije, kao sto se navodi u clanku 72ff(1) FDC, domacinska asociacija je odgovorna za ponasanje navijaca i moze biti kaznjena, ovisno o situaciji. Clan 72ff(3) dalje objasnjava da pod neprikladno ponasanje navijaca spada nasilje prema osobama, upotrebljavanje zapaljiva sredstava, bacajuca sredstva, rasisticko ili uvrijedujuce ponasanje, navijanje ili parole ili upadanje u teren.

Mi optuzujemo domaci savez (u ovom slucaju Nogometni savez Srbije i Crne Gore) koji nije obratio dovoljno paznje na ova pravila. Tacnije, Bosansko Hercegovacki (gostujuci) navijaci su bili izlozeni opasnim napadima od srtane navijaca Srbije I Crne Gore. Ovo se desavalo prije, tokom iposlije utakmice. Nasred ovih ne civilizovanih napada, Srbijanska policija nije poduzela nikakve odlucujuce mijere da bi zaustavila Srbijanske fizicke napade na Bosanske navijace. Zaduzeni za sigurnost Bosansko Hercegovackih navijaca su iskoristili svoje polozaje i cak pomagali Srbijanskim navijacima u napadima na Bosanske navijace. Prije nego sto su usli na stadion, Bosansko Hercegovacki navijaci su pretreseni, a transparenti su im oduzeti od strane bas tih zaduzeni za sigurnost.

Bosansko Hercegovacki navijaci su postupili prema zahtijevima nadajuci se da ce ista ljubaznost biti pruzena i njima. Srbijanski navijaci nisu morali prolaziti kroz ovakve pretrese. Njima je cak, od strane vlasti, dopusteno da na nezasticene Bosansko Hercegovacke navijace bacaju kamenje, baklje, rakete, plasticne stolice, metalne kovanice pa cak i slomljeni dijelovi iz kupatila.

Navijaci Bosne i Hercegovine, su bili primorani da svoje glave zastite stolicama. Ipak, veliki broj Bosanskih navijaca je povrijedeno tim teskim predmetima koji su bacani na njih. U jednom trenutku veliki broj Srpskih navijaca naoruzani sa nozevima je pokusalo da napadne Bosanske navijace. Nekim Bosanskim navijaci su cak morali primiti hitnu medicinsku pomoc isto kao i hitnu hirursku pomoc u Beogradu (na primjer: prijelom lobanje, unutrasnje krvarenje itd).

Dodana je lista Bosanskih navijaca koji su povrijedeni prije, tokom i poslije utakmice. Isto tako su napadnuti Bosansko Hercegovacki igraci na koje su Srpski navijace bacali razne predmete. Ovo se naj lakse moglo vidjeti kada su Bosanski igraci izvodili kornere ili kada su bili bilzu vanjskih linija igralista. Opet, niko nije nista poduzeo da bi se ovo krsenje jasnih pravila od FIFA-e sprijecilood strane Srpskih navijaca. Tokom cijele utakmice na strani Srpskih navijaca izlozeni su transparenti svih velicina sa rasistickim porukama. Vise nego tri velika natpisa su imali, napisani na cerilici, jasnu poruku “Noz, Zica, Srebrenica”.

Ova provokacija se odnosi na genocid koji se 15. Jula 1995. desio nad Bosnjacima u Srebrenici kada je vide od 10. hiljada muskaraca, dijece i starijih ljudi ubijeno od strane Srpske policije i armije pod komandom Ratka Mladica. Genocid u Srebrenici, naj gori sto se u Evropi desio nakon drugog Svijetskog rata, je priznan pod svih pravnih strana pa i od Internacionalnog Ratnog Tribunala u Hag-u. Neki trasparenti su cak imali i poruke "Hvala Ratko" i tako hvalili genocid i one koji su za njega odgovorni.
Jedan transparent je cak imao i dva nacrtana crna skorpijona.
Ti crtezi se odnose na rat i na uzasne zlocine koje je izvela Srpska armija, koji su sami sebe zvali "Skorpijoni", a njihovi su zlocini pokazani cijelom svijetu ove godine kada su izasli video snimci koji su pokazali bas te Skorpijone kako muce i ubijaju bezpomocne Bosnjake.

Sudeci po transparentima i desavanjima na stadionu Srpski navijaci su itekako imali namjeru da ozbiljno povrijede Bosanske navijace i igrace. Ovakva atmosfera ni u kom slucaju nije dozvoljena u pravilniku od FIFA-e koji zahtijeva sportsko ponasanje.

Ove cinjenice su u skladu sa clanom 55 (3) FDC, koji kaze da u slucaju navijaci izloze transparente sa rasistickim porukama tokom utakmice, FIFA disciplinska komisija ce kazniti taj savez ili klub sa naj manje 30,000 CHF i da ce im biti zabranjeno da iducu internacionalnu utakmicu igraju sa navijacima.

Isto tako u clanu 55 (2) FDC jasno pise da osobama, koje izloze te traparente, ce biti zabranjen ulazak na stadione dvije godine. Clan 55 (1) kaze da osobe koji javno vrijedaju, diskriminiraju i ponizavaju nekoga na osnovi religije, boje koze, rase, jezika ili etnickog porijekla mogu biti kaznjeni sa zabranom prisustvovanja na pet utakmica.

Disciplinska Komisija FIFA-e ce zabraniti tim osobama ulazak na stadion uz novcanu kaznu od 10,000 CHF. Ako je pocinitelj sluzbeno lice novcana kazna ce biti naj manje 15,000 CHF. Nekoliko reprezentativaca Srbije i Crne Gore su reprezentativcima i navijacima Bosne i Hercegovine dobacivali rasisticke komente. Napadi, uvrede i pogrdne rijeci igraca su isto tako kaznjivi pod clanom 52.

Predsjednik FIFA-e Gospodin Joseph S. Blatter je ovo gore navedeno potvrdio u izjavi za Britanski BBC Radio Pet 13-og Oktobra 2005. Tokom tog intervjua gospodin Blatter jasno kaze da se utakmica treba zaustaviti cim rasisticko ponasanje pocne, a oni koju to rade trebaju odmah biti indentificirani i izbaceni sa stadiona.

I pored, ociglednih rasistickih provokacija tokom utakmice od strane Srbijanskih navijaca i nakon porotesta kapitena Bosansko Hercegovacke reprezentacije Gospodina Sergeja Barbareza, glavni sudija Gospodin Kyros Vassaras je ignorisao desavanja i nastavio sa utakmicom i tako je prekrsio jasna pravila od FIFA-e.

Na kraju, konvoj od autobusa sa Bosanskim navijacima je napadnut dok su se navijaci vracali domovini. Nekoliko autobusa je osteceno kada su stakla slomljena kamenjem i slicnim teskim predmetima. Cak je na jedan autobus pucano iz vatrenog oruzja, srecom niko od navijaca u autobusu nije povrijeden. Clanak 50 FDC kaze da u slucaju da veca grupa izvrsi napad i da se osobe koje pocinju napad ne mogu identifikovati onda se kaznjava domaci klub i kapiten odnosno savez.

U ovom slucaju to je fudbalski savez Srbije i Crne gore koji je organizovao utakmicu i odgovorni trebaju biti kaznjeni zbog ponasanja navijaca Srbije.
Zbog gore navedenih incidenata koji ocigledno krse pravila FIFA-e pogotovo FIFA-ine disciplinske komisije mi pozivamo FIFA disciplinsku komisuju da:

1. Poduzmu sankcije protiv nogometnog saveza Srbije i Crne Gore zbog ocigledne nesposobnosti u organizaciji vec navedene utakmice, pogotovo u odnosu na sigurnost gostujucih navijaca i u odnosu na nekaznjavanje za rasisticko ponasanje domacih navijaca.

2. Poduzmu sankcij protiv sudije koji nije upotrijebio FIFA-ina pravila nakon sto je vidio da domaci navijaci napadaju gostujuce i nakon sto ga je kapiten gostujuceg tima tokom cijele utakmice upozoravao na desavanjima na tribinama i na desavanja na terenu.

3. Izda oficijelnu poruku o incidentima koji su se desili na gore navedenoj utakmici sa jasnim naglasenjem na rasisticko ponasanje na utakmici.

Hvala vam sto ste uzeli vremena da razmatrate nase optuzbe. Ako imate bilo kakvih pitanja molimo vas da nas kontaktirate u bilo koje vrijeme.

S Postovanjem,

BHFanaticos
Udruzenje Bosansko Hercegovackih Sportskih Navijaca
 

·
Registered
Joined
·
2,350 Posts
Discussion Starter #18
Tadić: "Nož, žica, Srebrenica" me vrijeđa, dugujem izvinjenje Bošnjacima

SARAJEVO -Zagrebački "Jutarnji list" objavio je danas intervju s predsjednikom Srbije Borisom Tadićem pod naslovom "Distanciram se od četnika, jer ne spadaju u ovo stoljeće"

Komentirajući konstataciju da su hrvatski političari osjetljivi na uspoređivanje akcije "Oluja" i masakra u Srebrenici, te da su posebno bile oštre reakcije na njegove izjave da bi lideri u regiji na isti način trebali osuditi zločine u akciji "Oluja", kao i one u Srebrenici, Tadić je rekao:

"Nikad u životu ne uspoređujem zločine. Oni su dovoljno grozni sami za sebe, i time bih vrijeđao i žrtve, te na neki način pravio potpuno virtualnu i patološku utakmicu za zločince koje želim samo vidjeti u zatvorima, osuđene. S druge strane, pitanje odnosa prema zločinima je suštinsko i ulazi u domenu vrijednosne obnove naših društava. To je pitanje koje definira naše stvarne potencijale za budućnost. Prije ili poslije svi ćemo morati raščistiti stvari u svom dvorištvu i reći što mislimo o zločinima koji su učinjeni u naše nacionalno ime, baš radi toga da se ne bi ostavila ni trunka mogućnosti da se zločini ponove. To pitanje ne smatram više ni političkim ni nacionalnim, nego ga smatram pitanjem koje nadilazi i jedno i drugo; to je pitanje opće kulture i općih civilizacijskih vrijednosti.

Da bih bio samokritičan, spomenut ću utakmicu za Svjetsko nogometno prvenstvo između SCG-a i BiH prije nekoliko dana. Cijelo naše slavlje pomućeno je transparentom na kojem je pisalo “Nož-žica-Srebrenica”.

Takav transparent osobno me vrijeđa, čak se osećam postiđenim zbog nečega takvog. Razumem sve naše sunarodnjake ili Bošnjake iz susjednih država koji se osećaju loše ili su povređeni zbog nečega sličnog, i dugujem im izvinjenje. Želio bih živeti na prostoru gde takvi plakati i takve poruke nisu suštinska tema, nego je tema nešto sasvim drugo: razvoj, normalan život...", kazao je Tadić.
 

·
Registered
Joined
·
4,109 Posts
Right, gotta love publicity
 

·
Registered
Joined
·
36,179 Posts
miješa li meša...
 
1 - 20 of 60 Posts
Status
Not open for further replies.
Top