Xtratime Community banner

1 - 8 of 8 Posts

·
Registered
Joined
·
13,464 Posts
Discussion Starter #1
Prije tacno deset godina 30-11-1995 BiH nogometna reprezentacia odigrala je svoju prvu priljateljsku utakmicu. Jedan mjesec poslje zavrsetka rata na poziv selekcije Albanije reprezentacija Bosne i Hercegovine gostovala je u Tirani gdje je porazena sa 2:0. Tacno 13 igraca od toga vecina pred krajem svoje karijere branila je boje Bosne i Hercegovine predvodjena Selektorom Fuadom Muzurovicem.

Godinu poslije, BiH nogometni savez je primljen u svjetsku nogometnu federaciju FIFA, sto je omogucilo i prvo ucešce u kvalifikacijama za SP u nogometu u Francuskoj 1998. Prve "domace" utakmice BiH je morala igrati u Bolonji, na neutralnom terenu. 1998. godine BiH savez je primljen u evropsku nogometnu federaciju UEFA kao punopravan èlan

BIH reprezentacija do sada je imala pet selektora i to ovim redom:

Fuad Muzuroviæ 1995-1998
Džemaludin Mušoviæ 1998-1999
Faruk Hadžibegiæ 1999
Mišo Smajloviæ 2000-2001
Blaž Sliškoviæ 2002-

Reprezentacija Bosne i Hercegovine ucestvovala je do sada bez vecih uspijeha u 5 kvalifikacioni ciklusa od cega su tri vodila na svjestko a dva na europsko prvenstvo u fudbalu.

Kvalifikacije za SP 2006
Kvalifikacije za EP 2004
Kvalifikacije za SP 2002
Kvalifikacije za EP 2000
Kvalifikacije za SP 1998

Najveci poraz nasa reprezentacija kuci doziliva je od Rumunije 0:3,te od Hrvatske 1:4 mada je ova utakmica igrana na neutralnom terenu, te u gostima od Argentine 5:0. Najveca domaca pobijeda je ona protiv Lihtenstajna iz Zenice od 5:0 dok najveca gostujuca pobijeda nase reprezentacije je bila 4:1 protiv Estonije. :thumbsup: :proud:
 

·
Registered
Joined
·
8,287 Posts
Happy b-day to our dear team! :thumbsup:

2015 we will be talking about how took we World cup with storm and that Brazil vs BiH 0-10 match, :D :thumbsup:
 

·
Registered
Joined
·
4,568 Posts
happy birthday :D and i am glad that the first game was against our national team hope Bosnia national team will have good results in the future :thumbsup:
 

·
Registered
Joined
·
2,350 Posts
Nogometna reprezentacija BiH jučer navršila deset godina

Historija se pisala kroz tunel i preko skele

Prištinski radioamateri javili rezultat iz Tirane * Bilo nam je stalo da igramo po svaku cijenu, kaže Fuad Muzurović


Bila je to utakmica o kojoj se mogu napisati eseji, ali za uvodnu rečenicu izabrali smo: "Historija je počela".
A počela je 30. novembra 1995. godine, kada je nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine odigrala prvu međunarodnu utakmicu.
Bilo je to u Tirani protiv Albanije, na jučerašnji dan prije 10 godina, kada se po prvi put na jednom fudbalskom igralištu začula himna BiH i kada su se na jednom mjestu našli i oni koji su otišli u nogometnu penziju, i oni koji su se udebljali i oni čije je vrijeme tek dolazilo.

Pozivi preko satelita

Selekciju je tada vodio Fuad Muzurović, koji je imao posao koji ne pamti nijedan drugi selektor u Evropi.
- Znam da sam tada našao satelitski faks i slao pozive mnogima, ali ih se dosta nije odazvalo. Neki su bili spriječeni, a neki nisu željeli. Okupili smo se u Zagrebu, gdje smo dobili dresove, pa letjeli u Tiranu.
Na početku smo imali osam fudbalera, među njima i Husrefa Musemića, koji je prestao igrati, ali je dobro izgledao. Pitali smo ga: "Možeš li?", a on je rekao da može. I tako je to bilo... Okupljali su se oni koji su srcem željeli igrati i oni koji su to tijelom još mogli - prisjeća se Muzurović.
Pored Muzurovića, iz Sarajeva su tada išli Bajro Bačić, rahmetli Mustafa Hukić, tadašnji prvi strijelac lige Amir Osmanović.... Iz grada su izašli kroz tunel ispod aerodroma. Neki su u Hrvatsku prešli preko skele na Savi. Na okupljanju, vidjevši da je stiglo samo nekoliko igrača, Hukić je u šali govorio da nema problema, da će igrati oni koji su tu, Jusuf Pušina, Bačić...

Malo ste prestarili

- Igrači su ponijeli kopačke, a osim tih dresova što smo dobili, nismo imali ništa. Nosili smo najlon-kese, ali su nam Albanci dali sve. Priredili su nam fantastičan doček, mada su nas zezali da smo malo prestarili. Međutim, kada se sve okolnosti uzmu u obzir, na terenu smo bili dobri. Izgubili smo sa 0:2, ali nam je bilo stalo da igramo po svaku cijenu, da se to upiše kao prvi meč. I bili smo svi ponosni na to - govori Muzurović.
Nakon Albanije, jedva se saznao rezultat, takve su tada bile telefonske veze. Radioamateri iz Prištine javili su da smo izgubili sa 0:2, a pres-konferencija je upriličena sedam dana kasnije.
Međutim, već u narednom ciklusu, BiH je igrala. I pregazila Dansku. Udareni su temelji ekipe koja je pred sobom imala zadatak da ispuni snove naroda nove države.

Ko je igrao u Tirani

Svoj prvi međunarodni meč u historiji Bosna i Hercegovina je igrala u sljedećem sastavu: Pintol, Musić, I. Duro, Konjić, Begić, N. Fazlagić, Džafić (S. Fazlagić), Demirović, H. Musemić (Osmanović), Turković, Hrnjić. Selektor je bio Fuad Muzurović.

Put od Albanije do danas

Upitali smo Muzurovića kako bi on ocijenio put koji je selekcija BiH prešla od Albanije do danas.
- To je bilo teško vrijeme. Mnogi se nisu odazivali dok nisu vidjeli da zaista počinje stvaranje tima, ali neki to i dalje nisu željeli. Pobijedili smo Italiju i Sloveniju i počeli podmlađivanje.
Došli su Salihamidžić, Kodro i ostali i već smo imali tim za respekt. Pokušavao sam dovesti Barbareza, Ristu Vidakovića, Marija Stanića, ali zna se kako je to završilo.
Blaž Slišković je najduže tu. Dva puta je bio nadomak uspjeha. Iz sveg srca mu želim da mu treća bude sreća i da učini ono što smo svi mi željeli i prije deset godina - kaže Muzurović.

Rođendan u mraku

U Nogometnom savezu BiH jučer se niko nije sjetio da obilježi rođendan reprezentacije. Svako se zabavio o svojim problemima, koji ne sežu dalje od ličnog interesa.
Na Internet strani našeg Saveza nema ni rečenice o jubileju. Zato na web-adresi UEFA-e (www.uefa.com), na početnoj strani stoji već sedam dana link za veliku priču o utakmici u Tirani i počecima bh. reprezentacije sa fotografijom Fuada Muzurovića.
 
1 - 8 of 8 Posts
Top