'Belchinezen' - Xtratime Community
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 10 (permalink) Old December 23rd, 2009, 18:50 Thread Starter
Forum Manager
Legend
 
Knoert's Avatar
 
Join Date: 07 2003
Location: close to Limburg
Teams: Athletic Club, FC Utrecht & VVV-Venlo
Posts: 12,740
'Belchinezen'

Probably we've talked about it somewhere, but found a interesting article on a VVV-fansite.

As you all know a VI journalist travelled to Asia and claimed he found evidence some betting companies have 'bought' games for $30000 so several games should've been a fix. Among those FC Den Bosch - VVV (0-5) which I visited too...

At first I tend to believe these stories but I've just been reading this and I've got my doubts now and don't know what to believe...

Quote:
Originally Posted by venlonaren.nl
FC Den Bosch kiest de tegenaanval

De Nederlandse voetbalwereld is de laatste dagen in beroering. Iwan van Duren en Tom Knipping, twee journalisten van VI, menen bewijzen te hebben gevonden dat er wereldwijd sprake is van een omkoop- of gokschandaal waarbij ook Nederlandse clubs betrokken zouden zijn.
Vijf duels in de Jupiler League worden aangemerkt als 'verdacht'. Eén daarvan is FC Den Bosch-VVV van 10 april 2009 (uitslag 0-5). De betrokken clubs hebben inmiddels gereageerd op de aantijgingen.

Mario Captein neemt namens VVV vooralsnog een afwachtende houding aan. De technisch directeur zei vanochtend in Dagblad De Limburger nog niets te hebben vernomen van de KNVB en eventuele vragen van de voetbalbond "zo goed mogelijk proberen te beantwoorden".

FC Den Bosch daarentegen kiest voor de tegenaanval. In een persverklaring eist de Brabantse club dat Voetbal International met bewijzen komt. Het blad wordt tevens aansprakelijk gesteld voor schade die de club lijdt.

M-side.com, de grootste supporterssite van FC Den Bosch, komt met een eigen kritische analyse van het VI-onderzoek.
De makers van de site vinden het zeer opvallend dat de journalisten geen melding maken van het feit dat ook de eredivisiewedstrijd PSV-Ajax (16 augustus 2009, uitslag 4-3) juist werd voorspeld bij Winnerstip, het in Macau gevestigde 'verdachte' tipkantoor.

Lees hieronder verder voor de persverklaring van FC Den Bosch en het artikel op M-side.com.
Quote:
Originally Posted by FC Den Bosch
PERSVERKLARING FC DEN BOSCH NAV BERICHTGEVING VI

Beste supporters van FC Den Bosch,

FC Den Bosch wil u nadrukkelijk laten weten dat de club zich zeer aangesproken voelt door de onjuiste en ongenuanceerde aanpak van Voetbal International inzake onderstaande berichtgeving. FC Den Bosch zal - nadat dit bericht naar u is verzonden - onderstaande verklaring naar de media sturen en wil u laten weten dat de club passende maatregelen zal nemen.

Namens het bestuur,
Bert Kersten, voorzitter FC Den Bosch

PERSVERKLARING FC DEN BOSCH N.A.V. BERICHTGEVING VAN VOETBAL INTERNATIONAL

Voetbal International beweert te kunnen bewijzen dat onder meer uitslagen van een drietal wedstrijden van FC Den Bosch (FC Eindhoven - FC Den Bosch, BV Veendam - FC Den Bosch en FC Den Bosch - VVV-Venlo) van tevoren al vaststonden, hetgeen het gevolg zou zijn van transacties die in Thailand zouden hebben plaatsgevonden en waarbij de betreffende uitslagen voor bedragen ad. € 30.000,-- gekocht zouden zijn.

FC Den Bosch betwist met groots mogelijke klem betrokken te zijn (geweest) bij dergelijke transacties. De club heeft naar aanleiding van de beweringen contact opgenomen met de KNVB. Bij de KNVB maakte FC Den Bosch nog geen deel uit van het onderzoek.

FC Den Bosch heeft voorts Voetbal International gesommeerd het bewijs te overleggen.
De club wordt door de in haar optiek volstrekt onjuiste en ongegronde berichtgeving ten zeerste geschaad en stelt Voetbal International daarvoor aansprakelijk.
FC Den Bosch verwijst naar de KNVB voor verdere informatie.
Quote:
Originally Posted by m-side.com
Gokonderzoek: opening beerput of stemmingmakerij?

De laatste weken is de Nederlandse voetbalwereld in de ban van een onderzoek naar gokschandalen in de Nederlandse Jupiler League. Het toonaangevende voetbalweekblad Voetbal International slaat geen week over zonder er aandacht aan te besteden en ook in het gelijknamige tv-programma op RTL7 komt het onderwerp regelmatig aan bod. Nederland smult van termen als belchinezen, de genoemde clubs balen als een stekker. De spillen achter dit onderzoek zijn de reporters Tom Knipping en Iwan van Duren. M-side.com bekeek de gepubliceerde informatie eens kritisch om te zien wat voor concrete aanwijzingen er nou echt zijn.

Het begon enkele weken geleden toen er werd gemeld dat er zogenaamde "belchinezen" aanwezig zouden zijn bij wedstrijden dit zou volgens de heren van VI duiden op illegale gokpraktijken rondom wedstrijden. Waar de heren van VI nu pas achter komen weten de frequent bezoekers van voetbalwedstrijden al jaren. Zo werd ruim 2 jaar geleden al dit filmpje gemaakt van een "belchinees" op de tribune bij FC Den Bosch. Ook hebben deze mensen niks te maken met illegale gokpraktijken, het monitoren* van belangrijke gebeurtenissen in de wedstrijden is volstrekt legaal.

* 'Mensen die monitoren werken in dienst van gespecialiseerd bedrijfjes die de live wedstrijdgegevens doorverkopen aan bookmakers en gokkantoren. Die willen via een rechtstreeks kanaal onmiddellijk op de hoogte zijn van het verloop van een wedstrijd: ze bieden namelijk live weddenschappen aan via hun websites. (nieuwsblad.be)'

Niet lang daarna vertrekt van Duren naar Thailand, naar eigen zeggen om enkel aan te tonen dat er in Azië op de Nederlandse Jupiler League gewed wordt (so what? hier in Nederland kan ook op de vreemdste sporten in de meest exotische landen worden ingezet). In Thailand komt hij in aanraking met mensen die goed zijn in het lezen van statistieken, quoteringen en andere relevante informatie met betrekking tot het voorspellen van een uitslag. Knap, maar niet bijzonder. Al laatste stuit van Duren op een zogenaamd tipkantoor dat aanbevelingen met betrekking tot het wedden op bepaalde wedstrijden verkoopt. Het kantoor (dat overigens ook gewoon vanuit Nederland te bezoeken is) Winnerstip (scorestip.com) zou voor 30.000$ uitslagen van wedstrijden in de Jupiler League verkopen. De journalist probeert het niet uit maar kijkt in het archief van de site (die er overigens uitziet als een goedkope site in elkaar geknutseld door een hobbyist). Daar treft het 5 wedstrijden die de site claimt goed voorspeld te hebben.

Ook wij namen een kijkje op Winnerstip en daar kwamen we inderdaad de 5 genoemde wedstrijden tegen (zie onder). Gezien het feit dat winnerstip nadrukkelijk wordt vermeld in het artikel en exact deze 5 wedstrijden ook op die site staan is het aan te nemen dat het linken van deze wedstrijden aan omkoping zoals door VI gedaan is enkel en alleen is gebaseerd op beweringen door deze site.


'Winnerstip claimt de uitslag van 5 wedstrijden in de Jupiler League correct te hebben getipt'

Een andere zeer opvallende wedstrijd die we tegenkomen in het archief van winnerstip is die tussen PSV en Ajax eerder dit jaar (4-3). De site claimt ook deze uitslag van te voren al geweten te hebben. Als we de redenering van Knipping en van Duren dus mogen volgen zijn ook twee van Nederlands grootste clubs betrokken bij een omkoopschandaal.De grote vraag is natuurlijk waarom deze wedstrijd totaal niet wordt vermeld door de journalisten. Zijn de belangen daarvoor te groot? En de bewijslast te klein? Wat zou het immers betekenen wanneer er niks van die site blijkt te kloppen? Een dikke schadeclaim van die clubs, geen interviews meer met hun spelers? Noem maar op...


Update: Opmerkelijk is ook dat VI meldt dat zeker is dat Winnerstip al sinds 2003 geheime informatie levert. De whois gegevens van de twee urls van deze site gaan echter niet verder terug dan 16 maart 2009 (winnerstip.com) en 16 april 2009 (scorestip.com) ook het "archief" met voorspelde wedstrijden gaat verder terug begin maart 2009. Het is dan ook niet aan te nemen dat Winnerstip in ieder geval als website niet langer dat dat bestaat.

Tot nu toe zijn wij allerminst overtuigd. Het lijkt erop dat VI deze "scoop" enkel en alleen heeft gebaseerd op een onbetrouwbaar ogende en slecht in elkaar geknutselde website. En het heeft er bovendien alle schijn van dat VI de door henzelf gecreëerde hype in stand wil houden over de rug van kleinere clubjes. De lezers en kijkers smullen immers van dit soort berichtgeving....
So, how about PSV-Ajax?

For me it's all quite unclear to be honest...

Opinions?
Knoert is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 10 (permalink) Old December 23rd, 2009, 19:38
International
 
Slagathor's Avatar
 
Join Date: 02 2003
Location: The Hague, NL
Teams: AZ Alkmaar
Posts: 7,004
I don't trust VI for a penny's worth. Derksen himself admitted they went from positive to highly critical of AZ since DSB fell and Dirk Scheringa no longer purchased expensive advertising spots in the magazine. When you openly admit to such practice, you shouldn't count on much respect from your readers imo.
Slagathor is offline  
post #3 of 10 (permalink) Old December 23rd, 2009, 19:53 Thread Starter
Forum Manager
Legend
 
Knoert's Avatar
 
Join Date: 07 2003
Location: close to Limburg
Teams: Athletic Club, FC Utrecht & VVV-Venlo
Posts: 12,740
Quote:
Originally Posted by Slagathor View Post
I don't trust VI for a penny's worth. Derksen himself admitted they went from positive to highly critical of AZ since DSB fell and Dirk Scheringa no longer purchased expensive advertising spots in the magazine. When you openly admit to such practice, you shouldn't count on much respect from your readers imo.


Missed that, he admitted that in Voetbal International on RTL7? That's very bad for the reliability of the magazine and even more make me believe the story in the first post.
Knoert is offline  
post #4 of 10 (permalink) Old December 23rd, 2009, 20:16
International
 
Slagathor's Avatar
 
Join Date: 02 2003
Location: The Hague, NL
Teams: AZ Alkmaar
Posts: 7,004
Quote:
Originally Posted by Knoert View Post


Missed that, he admitted that in Voetbal International on RTL7? That's very bad for the reliability of the magazine and even more make me believe the story in the first post.
As I recall it was in one of those question-and-answer sessions on VI.nl. Somebody sent in a comment along the lines of "Is it me or did VI become much more critical of AZ lately?" and he said that's true, like it or not advertisers have a big influence on what they put out.

Add that to how he always says that interviews with players are always double and triple checked by club officials and there are really very few reasons left to buy that magazine...
Slagathor is offline  
post #5 of 10 (permalink) Old December 24th, 2009, 08:16
Forum Manager
Xtratime Elite
 
Wally's Avatar
 
Join Date: 01 2002
Location: Holland
Teams: Feyenoord & Spuds
Posts: 58,915
I wouldn't be surprised if there was a bit of skulduggery going on as the players / clubs could do with a bit of money. However there wasn't any real concrete evidence iirc in the article.

lol @ games like Jong Utrecht - Jong Sparta being bet on too. Might explain why Jong Feyenoord have lost to stuff like Jong Willem II etc


Lex Immers - Pace & power. Holland's #1 box to box player

Feyenoord forum - the place to talk about this phenomenon

Ronald Koeman "Oranje kan Immers goed gebruiken"

Fred Rutten "Feyenoord heeft Immers nodig"

Van Marwijk over Lex Immers: 'Stille kracht van Feyenoord'

John de Wolf “Dat is nou precies de aanjager, het ’etterbakkie’ in het veld dat Feyenoord in dit soort wedstrijden nodig heeft"


Wally is offline  
post #6 of 10 (permalink) Old December 24th, 2009, 11:21
Forum Manager
Xtratime Legend
 
chivu's Avatar
 
Join Date: 04 2000
Location: Amsterdam, the Netherlands
Teams: Ajax | Oranje
Posts: 23,835
Why? With the likes of Hofland , De Cler and Makaay playing you had a good earning Jong Feyenoord already.
chivu is offline  
post #7 of 10 (permalink) Old December 24th, 2009, 12:42
Forum Manager
Xtratime Elite
 
Wally's Avatar
 
Join Date: 01 2002
Location: Holland
Teams: Feyenoord & Spuds
Posts: 58,915
True, though the first 2 lazies have been injured for a lot of that time while Makaay rarely features for them.

I smell a rat


Lex Immers - Pace & power. Holland's #1 box to box player

Feyenoord forum - the place to talk about this phenomenon

Ronald Koeman "Oranje kan Immers goed gebruiken"

Fred Rutten "Feyenoord heeft Immers nodig"

Van Marwijk over Lex Immers: 'Stille kracht van Feyenoord'

John de Wolf “Dat is nou precies de aanjager, het ’etterbakkie’ in het veld dat Feyenoord in dit soort wedstrijden nodig heeft"


Wally is offline  
post #8 of 10 (permalink) Old December 24th, 2009, 13:11
Xtratime Legend
 
Styg's Avatar
 
Join Date: 03 2004
Teams: Oranje | AFC Ajax | Barça
Posts: 22,800
Quote:
Originally Posted by Wally View Post
I smell a rat
Time for a bath then p
Styg is offline  
post #9 of 10 (permalink) Old December 24th, 2009, 18:06
Forum Manager
Xtratime Elite
 
Wally's Avatar
 
Join Date: 01 2002
Location: Holland
Teams: Feyenoord & Spuds
Posts: 58,915
the answer to all of this

Quote:
Kesler stelt belverbod in stadions voor

Geplaatst op 24-12-2009 18:37 door Patrick van Meijel - Bron: Voetbal International
Henk Kesler, directeur van de KNVB, draagt donderdag in Voetbal International een mogelijke oplossing aan om 'belchinezen' te weren uit de Nederlandse stadions. Hij overweegt een algeheel belverbod op de tribunes.

Recent raakten de Jupiler League-clubs FC Eindhoven en FC Oss in opspraak omdat er bij hen Aziaten, die allerlei informatie doorbellen, op de tribunes waren gesignaleerd. Om de schijn van omkoping te voorkomen wil de KNVB de 'belchinezen' tegengaan.

"Het is lastig om mensen niet toe te laten, want het is juridisch niet houdbaar puur bellende Chinezen te weren", aldus Kesler. "In plaats van standaardvoorwaarden kunnen clubs wel in hun huisregels opnemen dat er niet gebeld mag worden."

De bondsbestuurder zegt dat dit verbod helemaal niet zo ingewikkeld hoeft te zijn. Je zou alleen maar een bordje op hoeven te hangen waar op staat: 'Verboden te bellen'. Via huisregels verzoeken telefoons uit te schakelen mag gewoon volgens Kesler.

De KNVB heeft inmiddels de nodige maatregelen genomen. Tijdens wedstrijden wordt er in kaart gebracht waar en door wie er wordt gebeld.
thank God, this guy is leaving soon.


Lex Immers - Pace & power. Holland's #1 box to box player

Feyenoord forum - the place to talk about this phenomenon

Ronald Koeman "Oranje kan Immers goed gebruiken"

Fred Rutten "Feyenoord heeft Immers nodig"

Van Marwijk over Lex Immers: 'Stille kracht van Feyenoord'

John de Wolf “Dat is nou precies de aanjager, het ’etterbakkie’ in het veld dat Feyenoord in dit soort wedstrijden nodig heeft"


Wally is offline  
post #10 of 10 (permalink) Old December 24th, 2009, 18:43
Forum Manager
Xtratime Legend
 
chivu's Avatar
 
Join Date: 04 2000
Location: Amsterdam, the Netherlands
Teams: Ajax | Oranje
Posts: 23,835
LOL
chivu is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register NowIn order to be able to post messages on the Xtratime Community forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive. Try to avoid choosing short (like '1'), simple (like 'abcd') and easy to guess passwords (like a name of your favorite team, player, etc)! Complex and long enough passwords, that consists of random string of alphabet and numerical characters, are almost impossible to be stolen and misused.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-inCurrently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear ModePosting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome