8 miliona selekcioneri - Xtratime Community
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 4 (permalink) Old September 15th, 2007, 14:18 Thread Starter
xtc
International
 
xtc's Avatar
 
Join Date: 03 2001
Location: Dschärmani
Teams: J.......
Posts: 5,889
8 miliona selekcioneri

The new (NT) football related story from www.capital.bg , http://www.capital.bg/show.php?story...p=0#storystart

Осем милиона селекционери
За синдрома на кукуруза и българския национален отбор по футбол

Станил Йотов

След загубата на българския национален отбор по футбол от Холандия с 0:2 в Амстердам настана време за съчиняване на оптимистичните сценарии за финала на квалификационната кампания за Евро 2008.

Според тях новата "Пенева чета" минава през иглени уши, изважда невероятен късмет, всички резултати в групата са благоприятни за българската кампания и в крайна сметка отборът се класира за финалите в Швейцария и Австрия.

Ако Халите бият Банята...

Казано с езика от футболната съблекалня, очак*ванията се свеждат до онзи тип витиевата комбинация, при която Халите бият Банята, а ЦУМ завършва наравно с Гарата, от което Банишора скача рязко нагоре в класирането. Някак си встрани остана очевидният факт, че съвременният български футбол просто няма място сред шестнайсетте най-добри в Европа и не заслужава да присъства на най-големия футболен форум в света за следващата година. Нека оставим настрани това, че последната победа на националите над силен противник, при това с показване на стойностна игра, датира отпреди цели пет години - тогава воденият от Пламен Марков тим надигра Хърватия с 2:0 на "Васил Левски". По-странното е, че във футболните среди се създаде нагласа, според която с пет-шест играещи в Англия, Германия и Русия състезатели плюс още десетина от безобразната българска А група, може да се сформира отбор, който - забележете - е способен на чудеса като това да победи или поне да завърши наравно с Холандия в Амстердам?!

Синдромът на кукуруза

Това явление беше формулирано още навремето от руския журналист Феликс Ефимов като синдром на кукуруза. Този синдром е характерен за глобалната футболна общност в посттоталитарни страни като България, където е много съблазнително да се прокламира мобилизация и пълно съсредоточаване на силите в името на това да надскочиш самия себе си. Разбира се, рано или късно заблудата излиза на бял свят и води до разочарование и отлив на зрителска аудитория.

Нека си го кажем честно - съвременният български футбол дотолкова е затънал в посредственост, че редките качествени мачове, като например този между Литекс и Левски, в които играчите са в състояние да си разменят три точни паса, водят до масова експлозия на радост. От общо 240 срещи в шампионата обаче такива са най-много три-четири. Останалите или не приличат на нищо, или са с договорени резултати. Възможно ли е да имаш слабо и корумпирано първенство и силен национален тим? Разбира се, че не.

Как и къде се култивират подрастващите

Впрочем младежкият и юношеските национални отбори съвсем скоро ще отбележат двадесетата годишнина, откакто не са се класирали никъде - нито на световно първенство, нито на европейско, нито на олимпийски игри. За състоянието на детско-юношеските школи и грохналата футболна база е по-добре въобще да не става въпрос. Но нали точно там трябва да се култивират бъдещите звезди за националния отбор? Вместо това се оказва, че ако Димитър Бербатов не може да вкара гол, Мартин Петров няма ден, а Валери Божинов е контузен, отборът не разполага с други успешни варианти в нападение. В халфовата линия вече четвърта година не се намира вариант за заместник на Красимир Балъков. В отбрана дотолкова няма добри играчи, че се налага да се включват чужден*ци с български паспорти като бразилеца Лусио Вагнер и хърватина Игор Томашич. А вратарят? Димитър Иванков пазеше в Амстердам така, че трудно би уловил и някой заметнат срещу него юрган. Като за капак играчите се посипаха с взаимни обвинения още в съблекалните на стадион "Амстердам Арена", въпреки че, грубо казано, всички те играха като "един дол дренки". Видя се, че на отбора му липсва дори и културата на поражението.

Вариантът с Димитър Пенев

Не че всичко това е нещо ново. Очевидно наясно с нерадостните перспективи, ръководството на БФС се хвана като удавник за единствената сламка и назначи Димитър Пенев за селекционер на националния отбор. И тук влезе в работа синдромът на кукуруза - внушено беше, че този динозавър в треньорската професия има нюх към откриване на таланти, съчетан с невероятен късмет като онзи с гола на Емил Костадинов в последната секунда на мача с Франция и последвалото шеметно лято на световното в САЩ. За съжаление днешният национален отбор във версия "Пенев" не се различава кой знае колко от този на предшественика му Стоичков, тъй като изборът на състезатели е един и същ. С тези футболисти - толкова. Останалото са разсъжденията на осемте милиона селекционери дали нямало да е по-удачно Велизар Димитров да получи място в титулярния състав вместо Димитър Телкийски, кой заслужавал да застане на вратата и кой точно трябвало да играе вместо станалия вече виновен за всичко лошо в българския футбол Георги Пеев.

VENI. VIDI. VICI.
xtc is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 4 (permalink) Old September 15th, 2007, 15:22
Fourth Place Winner, April Photo Contest 2008
Star Player
 
deathclaw's Avatar
 
Join Date: 09 2006
Location: Sofia, Bulgaria
Teams: Bulgarian NT, Spurs, bg teams
Posts: 3,512
i hope they're not trying to defend peev in any way, cause he's 10 times worse than anybody else in the NT

Last edited by deathclaw; September 15th, 2007 at 19:22.
deathclaw is offline  
post #3 of 4 (permalink) Old September 15th, 2007, 18:01 Thread Starter
xtc
International
 
xtc's Avatar
 
Join Date: 03 2001
Location: Dschärmani
Teams: J.......
Posts: 5,889
hahaha... NO!

I doubt that was the purpose of the article.

VENI. VIDI. VICI.
xtc is offline  
 
post #4 of 4 (permalink) Old September 16th, 2007, 12:45
Premier Player
 
Don Techno's Avatar
 
Join Date: 11 2004
Location: London
Teams: Lokomotiv Plovdiv
Posts: 1,981
Peev is not the basis of the problem but his removal is definitely a right step forward.
Don Techno is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register NowIn order to be able to post messages on the Xtratime Community forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive. Try to avoid choosing short (like '1'), simple (like 'abcd') and easy to guess passwords (like a name of your favorite team, player, etc)! Complex and long enough passwords, that consists of random string of alphabet and numerical characters, are almost impossible to be stolen and misused.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-inCurrently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear ModePosting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome